Twents talent ontwikkelt duurzaam oplaadsysteem voor e-bikes

Met zijn uitvinding voor een duurzaam oplaadsysteem voor e-bikes, was de Twentse Jorg Wellink (21) een van de tien veelbelovende Nederlandse jongeren binnen het One Young World Shell Scholarship Programme. Jorg mocht bij Shell een pitch houden, met deze pitch heeft hij een reis naar de One Young World top in 2019 in Londen gewonnen. Jorg tilt met zijn project ‘ReCycleWell’ de e-bike ontwikkelingsmarkt naar een hoger niveau. 

In het kort

  • De zonne-energiemarkt is op dit moment nog niet duurzaam ingericht en de vraag naar e-bikes blijft stijgen.  
  • Het Twentse ‘ReCycleWell’ ontwikkelt een duurzaam en veilig systeem voor het opladen van e-bikes door middel van zonne-energie. 
  • Het duurzame zonnelaadsysteem is volledig recyclebaar en zorgt ervoor dat e-bikes in de toekomst onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. 

Global Goal

global goal icon
Een veilig en duurzaam systeem

“Het zou natuurlijk mooi zijn als wij in de toekomst heel Nederland voorzien van oplaadplekken voor elektrische fietsen”, zegt Jorg Wellink, uitvinder van het duurzame oplaadsysteem. Jorg’s oplaadsysteem is een systeem waarin de accu’s van e-bikes worden opgeladen aan een oplaadpaal, zoals nu al gebeurt bij elektrische auto’s. In openbare ruimtes, zoals restaurants, werkt het systeem in combinatie met een kluisjessysteem waarin de accu’s van e-bikes veilig én duurzaam kunnen worden opgeladen. Het systeem werkt volledig op zonne-energie en is daarmee helemaal future-proof. Om niet langer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, die uiteraard slecht zijn voor het milieu en ook nog eens schaars zijn, is het cruciaal dat we hernieuwbare bronnen voor energie vinden én gebruiken. 

Oog op de toekomst

Tijdens zijn studie Mechanical Engineering aan de Universiteit van Twente kwam Jorg er achter dat de wijze waarop de zonne-energiemarkt haar systemen ontwikkelt niet duurzaam is. Bovendien is al een derde deel van alle verkochte fietsen in Nederland een elektrische fiets. Deze inzichten, in combinatie met het feit dat de vraag naar elektrische fietsen alleen maar stijgt, hebben Jorg ertoe gezet om samen met zijn team van medestudenten een duurzaam oplaadsysteem voor e-bikes te ontwikkelen. Dit oplaadsysteem is volledig recyclebaar, volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk en volledig door zonne-energie oplaadbaar.  

Impact

De One Young World Shell Scholarship Programme is een initiatief van Shell Nederland om tien ambitieuze, jonge mensen een kans te geven om hun ideeën en uitvindingen te presenteren op de One Young World Summit. Op deze summit komen uitblinkende jonge talenten, waaronder de Twentse Jorg, uit ruim 190 landen bij elkaar. Doel is om sociale, positieve veranderingen te versnellen en om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te bespreken. Als afsluiting van het Shell Sholarship Programma heeft Jorg een Social Investment plan ingeleverd, Shell heeft besloten te investeren in het plan van Jorg. Met dit geld kan het prototype verder ontwikkeld worden, om deze vervolgens als pilot systeem bij geïnteresseerde bedrijven te kunnen plaatsen.

Datum: 17 februari 2020 |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #mobiliteit