Boeren uit Noord-Deurningen vinden oplossing voor stikstofproblematiek

Eindelijk is het zo ver, de eerste productie en levering van biogas is een feit. Ter ere hiervan organiseren de melkveehouders die zijn aangesloten bij Energiecoöperatie IJskoud op vrijdag 13 december de officiële opening van het biogasnetwerk bij De IJskuip. Met dit biogassysteem boeken de boeren grootse resultaten in het verminderen van stikstofuitstoot en methaan gas. In het bloeiende voorjaar zal er een open dag plaatsvinden voor breed publiek. Dan kunnen boeren, burgers, (toekomstige) biogasafnemers en andere geïnteresseerden meer te weten komen over het duurzame biogas project. Meer informatie volgt nog.

In het kort

  • Twentse boeren werken samen met Energiecoöperatie IJskoud om stikstofproblematiek tegen te gaan en een duurzame bron van energie te creëren
  • Vrijdag 13 december wordt een biogasnetwerk geopend waarmee boeren biogas produceren door op eigen bedrijf mest van melkkoeien te vergisten

Global Goal

global goal icon
Een eigen biogas netwerk

De opening werd afgetrapt met een woord van welkom door de gedreven voorzitter van IJskoud, Hans Roeleveld, waarna de Overijsselse gedeputeerde Tijs de Bree de eer kreeg om de gaskraan definitief open te draaien. CoopIJskoud levert vanaf heden vol gas biogas! Jarenlang hebben de boeren zich met bloed, zweet en tranen volop ingezet om hun droom te realiseren: een eigen biogas netwerk. De bijeenkomst werd vervolgd met inspirerende speeches van directeuren Wim de Blok (Byk) en Gerrit Aarninkhof (Kwekerij Aarninkhof) die gas afnemen uit deze toekomstbestendige energievoorziening. Wethouder Ben Blokhuis sloot de middag af met een blik op de toekomst en de energietransitie volgens de lokale politiek. Aansluitend werd nagenoten onder het genot van een hapje en drankje. De dag werd afgesloten met een uitgebreid feest voor alle betrokkenen die geholpen hebben deze knappe prestatie te bewerkstelligen. 

Wat doet IJskoud precies?

Energiecoöperatie IJskoud bestaat op dit moment uit zes melkveehouderijen uit Noord-Deurningen en omstreken die biogas produceren door op eigen bedrijf mest van melkkoeien te vergisten. Het geproduceerde biogas wordt via een gasnetwerk naar het industrieterrein in Denekamp getransporteerd. Daar voorziet het biogasnetwerk verschillende bedrijven van duurzame energie. CCS Energie-advies heeft becijferd dat via het biogasnetwerk van Energiecoöperatie IJskoud de zes melkveehouders maximaal 1,6 miljoen m³ biogas per jaar leveren. Hiermee kan ongeveer 1 miljoen m³ aardgas worden vervangen door een duurzaam alternatief. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 900 huishoudens per jaar. Met de vervanging van aardgas door biogas wordt ook nog eens 1,3 miljoen kilo CO2 minder uitgestoten per jaar.

Minder stikstof

Naast dat het biogas een duurzame oplossing is in de energietransitie, zorgt dit biogassysteem tevens op twee manieren voor een enorme beperking aan stikstof op de boeren bedrijven. Doordat de verse mest van de koeien dagelijks via pijpleidingen meteen naar de vergister wordt gevoerd, wordt een groot deel van de stikstof in de mestvergister opgevangen dat anders in de lucht zou komen. Daarnaast gebruiken de boeren het residu uit de mestvergister om de zoden te bemesten. Het gebruiken van dit zogenaamde digestaat zorgt voor minder stikstofuitstoot dan bij regulier mest injecteren. Dus groen gas zorgt voor groene bedrijven en nog groenere boerenerven. De Energiecoöperatie IJskoud heeft de ambitie om de komende jaren het biogasnetwerk uit te breiden, zodat uiteindelijk circa 20 melkveehouders biogas produceren en transporteren. Het project is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel en van de Rijksoverheid. 

Datum: 10 december 2019 |

Bron tekst: Energiecoöperatie IJskoud |

Lees meer over #agrarisch