Paul zorgt voor betrouwbaar en duurzaam energienet in Twente

Rasechte Nijverdaller Paul Nijland is op de grens van Twente en Salland woonachtig. Hoewel het misschien een grijs gebied is, voelt Paul zich wel echt een Twentenaar. Twente trok altijd aan hem, bovendien vond hij in Twente zijn werk en scholing. Inmiddels werkt Paul als engineer bij netbeheerder Enexis in Hengelo. “Een erg mooi bedrijf dat goed voor zijn werknemers zorgt”, zegt Paul. Enexis is als bedrijf enorm gegroeid door de toenemende vraag naar elektriciteit die voortkomt uit de energietransitie. Meer weten? Lees dan verder.

In het kort

  • Paul Nijland werkt als engineer bij Enexis
  • Enexis zet alle zeilen bij om aan de toenemende vraag aan elektriciteit en belasting van hun net te kunnen voldoen
  • Zowel Paul als Enexis vinden duurzame energie erg belangrijk

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Paul Nijland vind je hieronder. 

Twentse mentaliteit

Paul Nijland komt uit Nijverdal, liggend op de grens tussen Salland en Twente. “Maar ik voel me echt een Twentenaar”, zegt Paul. Dit komt, zegt hij, omdat hij in Almelo naar school ging en inmiddels in Hengelo werkt. “Enschede en Hengelo trokken mij meer dan bijvoorbeeld Zwolle”, zegt Paul, “Dat voelde voor mij meer als thuis, ook past de nuchtere Twentse mentaliteit bij hoe ik de sfeer hier in Nijverdal ervaar”. In zijn vrije tijd is Paul een gedreven tennisser, en organiseert hij vaak competities.

Studie

Paul deed zijn mbo-afstudeerstage bij bedrijf Van Dam in Rijssen. Nadat hij het mbo had afgerond kon Paul bij Van Dam aan de slag blijven. Eerst werkte hij daar als werktekenaar, dit hield in dat hij technische tekeningen voor de bouw maakte. Daarna werd hij werkvoorbereider, wat inhield dat hij verantwoordelijk was voor planningen, de voorraad van materialen, en constant in overleg was met monteurs over hun werkzaamheden. “Het kwam er eigenlijk op neer dat ik ervoor moest zorgen dat de monteurs hun werk goed konden uitoefenen”, zegt Paul. 

Uitdaging

Na dit 5 jaar te hebben gedaan merkte Paul dat hij meer uitdaging nodig had, dus ging hij in deeltijd Hogere Installatietechniek in Utrecht studeren. Wel genoot hij van het organiseren, en merkte dat dit ook was waar zijn kracht lag, dus was de keuze om projectmanagement te gaan doen snel gemaakt. Uiteindelijk kwam Enexis op zijn pad, Paul werkt er inmiddels 1,5 jaar als Engineer en is erg blij dat hij deze carrièreswitch heeft gemaakt. Als engineer heeft hij een eigen gebied onder zijn hoede, Paul regelt dat waar nodig nieuwe kabels worden gelegd of het net waar nodig wordt verzwaard. 

“Ik vind het heel belangrijk dat er duurzame stroom wordt opgewekt, er is niets beter dan dat.”

Enexis

Netbeheerder Enexis is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit heeft onder andere te maken met de energietransitie en de daaruit volgende verhoogde vraag naar energie. “Het is echt heel druk, onder andere doordat veel particulieren nu zonnepanelen nemen wordt er een groter beroep gedaan op ons net”, zegt Paul. De verwachting is dat de druk op ons energienet door o.a. elektrische auto’s en bronnen van hernieuwbare energie alleen maar op zal lopen. “Wat heel mooi is natuurlijk. Ik vind het heel belangrijk dat er duurzame stroom wordt opgewekt, er is niets beter dan dat”, benadrukt Paul. Ook Enexis als bedrijf zet alle zeilen bij om aan de vraag te kunnen voldoen en daarmee de energietransitie zoveel mogelijk te faciliteren. Zo biedt het bedrijf onder andere interne opleidingen aan vanwege een tekort aan technisch geschoold personeel, dit is de Enexis Groep Engineering Academy. 

Twente leeft

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 27 mei 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Renewable Energy