Universiteit Twente levert bijdrage aan energietransitie bestaande bouw

De energietransitie, een grote uitdaging die cruciaal is in het toekomstbestendig maken van onze samenleving. Om deze uitdaging te volbrengen moeten er niet alleen nieuwe installaties komen, maar moet het bestaande ook worden aangepast. Zo ook gebouwen en huizen. Veel bestaande huizen en gebouwen zijn niet energiezuinig, en al helemaal niet energieneutraal. Energieneutraal houdt in dat er niet meer energie wordt verbruikt dan het gebouw zelf opwekt. Hierbij spelen o.a. zonnepanelen dus ook een belangrijke rol. Onderzoekers, docenten en PhD studenten van de Universiteit Twente helpen nu een handje door het ontwikkelen van betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten voor de bestaande bouw.

In het kort

  • Het renoveren en aanpassen van de bestaande bouw is cruciaal binnen de energietransitie
  • Onderzoekers van de UT helpen hier een handje bij door het ontwikkelen van haalbare en betaalbare renovatieconcepten

Global Goal

global goal icon
Bouw en Techniek Innovatie Centrum

Het Bouw en Techniek Innovatie Centrum (BTIC), ‘Vliegwiel voor klimaatneutrale en CO2-vrije gebouwde omgeving’, zet zich in voor het duurzaam maken van de bestaande bouw. Zij stelden het doel om door middel van het ontwikkelen van nieuwe renovatieconcepten over vijf jaar 80.000 woningen en gebouwen per jaar gerenoveerd opgeleverd kunnen worden, en 200.000 woningen per jaar in 2030. Het hoofddoel: alle woningen in Nederland vóór het jaar 2050 energieneutraal te maken. Onderzoekers van de UT, waaronder Arjen Adriaanse en Erwin Hofman, bundelen hun krachten om bij te dragen aan deze doelstellingen.

Haalbaar en betaalbaar

Dat de energietransitie en het duurzaam maken van de gebouwde omgeving een topprioriteit is staat buiten kijf, maar hoe maken we het haalbaar en betaalbaar? Volgens Arjen Adriaanse: “Om de beschikbare woningvoorraad energiezuinig te maken wordt nog te vaak gebruik gemaakt van traditionele methoden en technieken die helaas onnodig kostbaar en weinig flexibel zijn. Toepassing van modulaire ontwerpprincipes maakt renovatieconcepten niet alleen beter schaalbaar en daarmee betaalbaar – het vergroot ook het gemak en snelheid waarmee oplossingen op individuele klantwensen kunnen worden afgestemd en kunnen worden gerealiseerd.”

Modulaire ontwerpprincipes

De onderzoekers van de ondernemende Universiteit Twente dragen ‘modulaire ontwerpprincipes’ als oplossing aan voor de renovatie. Wat houdt dit in? Dat legt Erwin Hofman uit: “Via deze modulaire principes kunnen ontwerp- en productieprocessen worden gedigitaliseerd, dit vormt weer de basis voor geïndustrialiseerde processen en ketenintegratie in de vorm van een digitaal bedrijfsplatform.” Bij modulair bouwen worden standaard componenten vooraf in de fabriek geproduceerd en vervolgens geïncorporeerd in een gebouw. Dit is uiteraard efficiënter, waardoor het ook betaalbaarder is.


Twentse oplossingen

Ondernemers in Twente ontwikkelen dagelijks slimme oplossingen op het gebied van alternatieve energiebronnentoekomstgerichte voedselvoorzieningverantwoord produceren en leefbare gemeenschappen. Laat je inspireren en ontdek welke slimme oplossingen in Twente ontwikkeld worden voor wereldwijde vraagstukken.


 

Datum: 13 februari 2020 |

Bron tekst: Universiteit Twente |

Auteur: twente.com

Lees meer over #bouw