Global Goal 3: Goede gezondheid en welzijn

Het bevorderen van een gezonde levensstijl en welzijn voor iedereen is essentieel voor duurzame ontwikkeling. Aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het verhogen van de levensverwachting en het verminderen van bepaalde oorzaken van kinder- en moedersterfte. Belangrijke vooruitgang is geboekt bij het verbeteren van toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, waardoor ziekten als malaria, tuberculose, polio en de verspreiding van hiv/aids afnemen.

In het kort

  • Het is nodig te zorgen voor een gezond leven en welzijn te stimuleren voor iedereen van alle leeftijden
  • Dit kunnen we doen door bewegen en sporten te faciliteren

Global Goal

global goal icon
Verzeker goede gezondheid en een goede levensstijl

Nog meer inspanning is nodig om een breed scala aan ziekten uit te roeien en verschillende hardnekkige en opkomende gezondheidskwesties op te lossen. Gezondheid en welzijn voor iedereen – van jong tot oud – staat centraal in Global Goal 3. Dat varieert van vermindering van het aantal verkeersslachtoffers tot het terugdringen van moedersterfte.

Epidemieën bestrijden

Daarnaast moet in 2030 een einde zijn gekomen aan epidemieën, zoals hiv/aids, tuberculose, ebola, malaria en andere tropische ziekten. Om dit te bereiken moet meer aandacht worden besteed aan onderzoek naar vaccins en medicijnen. In dit doel staat ook beschreven dat meer aandacht moet uitgaan naar het voorkomen en het behandelen van drugsverslavingen en alcoholmisbruik.

Seksuele rechten

Seksuele en reproductieve gezondheidszorg moet in 2030 voor iedereen toegankelijk zijn. Tegelijkertijd moet betere informatie beschikbaar komen over voortplanting en gezinsplanning, zodat iedereen goed geïnformeerd eigen keuzes kan maken.

 

Kortom:

  • gezonde levensstijl bevorderen;
  • welzijn bevorderen;
  • levensverwachting verhogen;
  • kinder- en moedersterfte verminderen;
  • ziekten uitroeien;
  • gezondheidsproblemen aanpakken.

Lees meer over #gezondheid