Slimme sensoren tijdens Enschede Marathon

Gedeputeerde Eddy van Hijum heeft zin in de Enschede Marathon komende zondag. Een marathon die hij gaat lopen met slimme sensoren waarmee zijn prestaties worden vastgelegd en geregistreerd. Zes bewegingssensoren van Roessingh Research and Development worden op zijn benen, rug en borst geplakt en leveren op de computer een lopend poppetje die de stand van zijn lichaam meet. 

In het kort

  • Tijdens het hardlopen komen blessures nog vaak voor, mede omdat het nog niet mogelijk is om je eigen bewegingen te analyseren 
  • M.b.v. deze sensoren worden prestaties vastgelegd en geregistreerd

Global Goal

global goal icon
Laptop op de fiets

Een medewerker van RRD fietste met een laptop op het stuur mee om de gegevens draadloos op te vangen en door te sturen naar de onderzoekers aan de finish. Die konden aan de bewegingen zien dat Van Hijum het na 35 kilometer moeilijk begon te krijgen. "Die laatste vijf kilometer waren inderdaad heel zwaar", bekend de politicus na afloop. Een kwartier na aankomst klonk hij echter alweer fris en fruitig. "Ik was gelukkig niet te hard begonnen, waardoor ik niet heel erg kapot ben gegaan. Een lesje dat ik in Rotterdam leerde."

Blessures

Het sensorenproject is een samenwerking met de bedrijven Xsens, Demcon en Trimm. Jasper Reenalda (Roessingh Research and Development) legt het doel van het onderzoek uit: "We hopen dankzij de sensortechniek meer te weten te komen over hoe iemands loophouding tijdens een marathon en vooral wanneer die loophouding onder invloed van vermoeidheid en pijn verslechtert. Want dan komt het moment dat er blessures op gaan treden. En dat moment willen we voorkomen, bijvoorbeeld door hier op te gaan trainen."

Inzicht

Voor wie is de techniek bedoeld? Reenalda: "In eerste instantie richten we ons op de amateursporter. Maar uiteraard zullen ook topsporters met deze techniek hun voordeel doen. En uiteindelijk denken we dat we de kennis ook weer kunnen gebruiken bij het herstel van revalidatiepatiënten. Als iemand na een hersenbloeding bijvoorbeeld weer moet leren lopen, dan is het ook van groot belang om inzicht te krijgen in wat de belastbaarheid is en waar iemand zijn of haar lichaam verkeerd belast.” 

 

Over een paar jaar moet het onderzoek leiden tot een consumentenversie. Lopers kunnen dan zelf op de smartphone hun bewegingen analyseren en zo nodig bijstellen. Op die manier krijgen ze minder blessures. Van Hijum is tevreden met het resultaat. Volgende week gaat hij nog eens met de onderzoekers om tafel om zijn prestatie door de praten. Ondanks de 200 gram aan sensoren liep hij een persoonlijk record. Ik ben een minuut of vier sneller dan de vorige keer. Niet slecht.’’ Hij sluit niet uit het nog eens te proberen. Of dat weer met sensoren wordt in Enschede durfde hij nog niet te zeggen.

Datum: 24 april 2018 |

Bron tekst: RTV Oost |

Lees meer over #gezondheid