De nieuwe radar van Thales is een gamechanger

In een veranderende wereld waar Safety en Security een belangrijke rol speelt, wordt de vraag naar innovaties op dit gebied groter. De nieuwe SMART-L radar van Thales is een echte game changer. Productmanager Marco Strijker legt uit waarom.

In het kort

  • Thales is koploper op het gebied van radar en maritieme technologieën  
  • Met hun nieuwste radar dragen ze bij aan de nationale veiligheid

Global Goal

global goal icon
Radartechnologie in een notendop

“Stel je voor dat je in de bergen staat en begint te schreeuwen”, zegt Marco. “Het geluid weerkaatst en je hoort een echo. Het tijdverschil tussen je roep en de terugkaatsing is de afstand. Een radar ‘schreeuwt’ ook, maar met een elektromagnetische golf en een heel stuk sneller, zo’n 300.000 km per seconde. De radar draait rondjes, ‘roept’ en komt terug als hij een doel detecteert. Ook hier kan de afstand tot het doel berekend worden door het tijdverschil. Daarnaast kan een radar meten hoe snel een doel beweegt. Dit alles gebeurt in real-time. Het is een snel en kritisch proces en dat maakt het voor technici een heel interessant product.”

Een grote maatschappelijke relevantie

“Er zijn twee type radars; de zoekradar die binnen een paar seconden 360 graden ronddraait en de trackradar, die heel specifiek 1 doel volgt. Deze radars vullen elkaar goed aan. De SMART-L was de grootste zoekradar die we hadden bij Thales; een product dat vanaf 2000 al door verschillende Europese landen in gebruik was. Toen kwam de vraag van de Nederlandse marine om een radar te ontwikkelen die o.a. ingezet zou kunnen worden bij de actuele dreiging uit onder andere Noord-Korea. De doelen waar je het dan over hebt zijn ballistische raketten, die door enorme snelheden en een gedeeltelijke route buiten de dampkring niet gedetecteerd kunnen worden door de bestaande radar.” 

 

“Bij Thales hadden we al een gepatenteerde technologie, waarbij de radar door ‘heel goed te luisteren’ dit soort doelen toch kan zien. Met deze techniek in gedachten zijn we hier in Hengelo letterlijk begonnen te rekenen achter de computer. Dat heeft geleid tot de SMART-L EWC, een unieke ‘3 in 1 radar’. Naast het detecteren van luchtdoelen en ballistische raketten ziet de SMART-L EWC namelijk ook satellieten, tot wel 2000 km in de ruimte. Dat geeft ons ook toegang tot de Space sector, een interessante markt omdat ook daar steeds meer commerciële projecten plaatsvinden. Denk aan toepassingen zoals GPS, intelligence en fotografie maar ook het detecteren van schroot in de ruimte.”

Een Zwitsers zakmes uit Hengelo

“Eigenlijk kun je deze radar vergelijken met een Zwitsers zakmes, een multitool die je kunt aanpassen onder verschillende omstandigheden. Die multifunctionele inzetbaarheid is voor klanten erg aantrekkelijk en bespaart veel kosten. Een radar gaat zo’n 30 jaar mee, een periode waarin op defensiegebied van alles kan veranderen. De SMART-L EWC is een toekomstproof systeem, omdat de software aangepast of geüpdatet kan worden en de radar daarmee niet verouderd. De radar zou straks echt ingezet kunnen worden bij de dreiging van Noord-Korea. Dan moet je dus denken aan het detecteren van ballistische raketten en het uit de lucht schieten daarvan. Daarnaast bouwt Europa een raketschild; een project waarbij radartechnologie ook een belangrijke rol speelt. Het zijn serieuze onderwerpen waar we bij Thales mee bezig zijn, maar ik zie het als de beschermende kant van oorlogvoering. Om bij te dragen aan de veiligheid van de maatschappij; dat maakt mij enorm trots!”

Draag bij aan een veilige wereld

Wil jij een bijdrage leveren aan innovatieve projecten op het gebied van Safety en Security? Thales richt zich naast radars o.a. ook op sensoren, combat management, -e-ticketing, communicatiesystemen en cybersecurity. Internationaal werken er 68.000 mensen en in Nederland, waaronder in Hengelo, zijn dat er 1800. Thales zoekt niet alleen technische mensen maar heeft ook veel mogelijkheden op de commerciële, financiële en HR afdelingen. Daarnaast biest het bedrijf meer dan 150 stage- en afstudeerplekken per jaar.

 

Wil jij een verschil maken? Bekijk hier welke carrière kansen Thales jou te bieden heeft!

Datum: 17 mei 2017 |

Bron tekst: Thales |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #veiligheid