Twente Rally zet als eerste drones in om veiligheid sportevenement te vergroten

Pilot loopt vooruit op nieuwe wet- en regelgeving

 

Een primeur voor Twente: tijdens de Conrad Twente Rally op 19 en 20 oktober wordt op drie plekken een drone ingezet, waarvan een aantal van de dronevluchten in het donker plaats zullen vinden. Het gaat om een pilot waarin de gemeentes Enschede en Hengelo samen met Stichting Twente Rally onderzoeken of en hoe zij drones kunnen inzetten om de veiligheid op en rond de baan te vergroten. Niet eerder zijn er voor dit doel tijdens een sportevenement op zo’n grote schaal drones ingezet die ook nachtvluchten mogen uitvoeren. 

In het kort

  • Twente Rally sportevenement 
  • De inzet van drones bij dit evenement voor meer veiligheid
  • Twente gebruikt innovatieve technologie voor slimme oplossingen

 

Meer lezen over slimme oplossingen uit Twente die bijdragen aan meer duurzame gemeenschappen? Ga dan naar: twente.com/sustainable-communities

Global Goal

global goal icon
Conrad Twente Rally

Ben jij dit weekend ook van de partij? De Twente Rally is dé plek voor autoliefhebbers. Ronkende motoren, supersnelle auto’s, oldtimers maar ook blinkende nieuwe auto’s. Voor iedere autogek wat wils bij dit jaarlijks terugkerende evenement. Het evenement trekt circa 30.000 toeschouwers. Dit jaar is de Rally zo’n 300 kilometer lang. Om de veiligheid te garanderen op dit lange traject heeft de organisatie iets nieuws bedacht… 

Drones voor meer veiligheid

De pilot moet de gemeentes en stichting Twente Rally helpen om beter overzicht te krijgen bij risicovolle situaties. De inzet van drones richt zich daarom op crowd management, het monitoren van verkeersstromen en het tijdig spotten van groot wild. 

 

Op zaterdagavond vliegt een drone met een warmtebeeldcamera rondom het parcours in Boekelo en het Rutbeek. De nachtzichtcamera’s zijn een ‘extra paar ogen in het donker’ om de situaties te kunnen schouwen, met een veel groter bereik dan het menselijk oog. 

 

De drone houdt de veiligheid van de coureurs in de gaten door tijdig groot wild in de buurt van het parcours te signaleren. Bij het zien van (groot) wild wordt gemonitord hoe het wild reageert op de naderende rallyauto’s (het geluid en de vele lichten). Mochten er aanwijzingen zijn dat het wild zich op het parcours begeeft of richting het parcours gaat, wordt de wedstrijdleiding daarvan in kennis gesteld. De wedstrijdleiding staat in direct contact met de rallyrijders en kan deze informeren. 

 

Onveilige situaties met het publiek kunnen (sneller) herkend worden en exacter (bijvoorbeeld de plaats) worden aangegeven. Op die manier kunnen de wedstrijdofficials, via de wedstrijdleiding en de veiligheidscoördinatoren van de rally, beter van informatie worden voorzien. 

 

Daarnaast wil de organisatie beter begrijpen en kunnen analyseren wat het publiek en het wild doet als reactie op de naderende (snelle) rally auto’s. Dit dient als input voor de organisatie van de volgende edities. Zo kan het dan zijn dat het parcours moet worden aangepast of er andere (extra) veiligheidsmaatregelen moeten worden (mee)genomen.

 

Op zondagmiddag helpen de drones, uitgerust met een normale camera met het monitoren van de verkeersstromen rondom de afgezette wegen in Hengelo. 

Nachtvliegen

De organisatie werkt samen met de partijen Float360 en Robor Electronics uit het dronecluster Space53 om de proef veilig en conform de huidige wet- en regelgeving uit te voeren. Vooruitlopend op de nieuwe wet- en regelgeving, mag in het donker vliegen alleen met toestemming van de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT). Om een tijdelijke projectontheffing te krijgen, heeft Float360 een uitgebreide procedure- en risicoanalyse ingediend, waarmee ze aantonen dat deze pilot veilig uitgevoerd kan worden. Als extra risico verminderende maatregel hebben de deelnemende partijen een workshop ‘nachtvliegen’ bij de Brandweer Twente gevolgd. Om de zichtbaarheid te vergroten, is de drone voorzien van speciale navigatieverlichting: stuur- en bakboord verlichting, wit toplicht en wit licht op de achterzijde.

Drones inzetten bij evenementen

Bert Beverdam, regisseur uitvoering veiligheid bij de gemeente Enschede: “De dronebeelden zijn waardevol voor het vergroten van de veiligheid van de Conrad Twente Rally en in de toekomst van andere evenementen. Er staan duizenden toeschouwers verspreid over een kilometerslange route en dan zijn er ook nog eens tientallen wegen afgezet. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar door onveilige situaties tijdig te signaleren, kun je als organisatie alsnog op tijd ingrijpen. Mocht er toch iets misgaan is het een grote uitdaging om zo snel mogelijk overzicht te krijgen van de situatie. De ingezette drones kunnen ons en daarmee de hulpdiensten snel van de noodzakelijke informatie voorzien. Als het succesvol blijkt, willen we de proef uitbreiden naar andere evenementen.” 

 

Meer lezen over sportevenementen in Twente die gebruikt worden als proeftuin voor innovatieve technologie? Klik dan hier

Datum: 18 oktober 2019 |

Bron tekst: Space53 |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Technologie en sport