Ines maakt cybersecurity toegankelijk

Ines Duits is in Twente terecht gekomen toen ze een master Informatica aan de UT ging volgen. Ze maakt zich de complexe en altijd veranderende digitale wereld meester. Dat doet ze nu onder andere bij InnoValor, een bedrijf uit Enschede dat recent is uitgeroepen tot startup van het jaar. Ook heeft ze een kinderboek geschreven dat gaat over programmeren, hacken en al het andere dat met computers te maken heeft. Ines wil deze digitale wereld toegankelijk maken. Dit doet ze vanuit Twente, omdat dit voor haar de meest logische plek is om dit te doen.

In het kort

  • Tegenwoordig maken computers, data en alles daaromtrent een groot onderdeel uit van ons leven
  • Ines maakt deze wereld toegankelijk voor bedrijven via haar werk bij Innovalor, en voor kinderen door middel van haar boek ‘Hackers met Hoedjes’

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!

 

Global Goal

global goal icon
Passie voor computers

Inmiddels is Ines een echte Twentenaar, oorspronkelijk komt ze uit Arnhem en haar bachelor informatica volgde ze aan de Universiteit van Utrecht. Ines had van jongs af aan al een passie voor computers en alles dat te maken heeft met de digitale wereld. Ze herinnert zich dat ze als kind al in de bibliotheek op zoek ging naar boeken over computers. Om zich helemaal te kunnen specialiseren in deze wereld is ze uiteindelijk naar Twente getrokken, om aan de UT een master Informatica met een specialisatie in cyber security te doen. Als Ines zich niet bezighoudt met computers, is ze in een kano op het Twentekanaal te vinden. “Kanoën heb ik in Twente tijdens mijn studententijd leren kennen, het is gewoon hartstikke leuk om te doen!”

Een nieuw thuis

Het beviel Ines goed in Twente, toch ging ze na haar studie, uit een soort vanzelfsprekendheid, vooral bij bedrijven in het westen op zoek naar een baan. Gelukkig kwam InnoValor uit Enschede op haar pad. Het bedrijf en de functie die ze daar kon vervullen paste beter bij haar dan de functies die ze tegenkwam in de Randstad.

“Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik ben gebleven. Twente kent een leuke combinatie tussen natuur en stad. Binnen vijf minuten fietsen heb ik al het gevoel alsof ik in een bos ben, ik vind dat contrast heel erg leuk.”

Daarnaast vind ik de sfeer in Twente gezellig. Enschede is een geweldige stad, en als ik een rondje ga hardlopen zeggen mensen elkaar gewoon gedag. Dat iedereen lekker direct is vind ik ook leuk.”

Word wegwijs in de digitale wereld

Haar liefde voor computers en de digitale wereld wil Ines graag overbrengen aan een groter publiek. Het is een wereld die inmiddels een groot onderdeel vormt van ons leven, waar je erg veel mee kan, maar die toch door velen niet goed begrepen wordt. Vooral als het gaat om hoe we om moeten gaan met gegevens en online privacy is er nog veel onduidelijk. Ines ziet het als haar missie om hier meer licht op te kunnen werpen. Dit doet ze professioneel, bij InnoValor, maar Ines heeft ook een kinderboek uitgebracht, dat ‘Hackers met hoedjes’ heet. 

Hackers met hoedjes

“Ik vind het super leuk om jonge kinderen of gewoon mensen die nog niet zoveel weten over de digitale wereld en programmeren dingen uit te leggen. Mijn boek ‘Hackers met Hoedjes’ is een van mijn meest recente uitingen daarvan.” Ines vindt het belangrijk om kinderen te laten zien dat Informatica ook gewoon leuk is. “Ik wil dat kinderen die mijn boek lezen, denken: ‘dit is vet!’, net als dat je dokter of astronaut kan worden, kun je dus ook informaticus worden.” Daarnaast dient het boek uiteraard om uitleg te geven over van alles over programmeren, computers, internet en hackers. Dit doet Ines in vijftig kleine hoofdstukken waarin, door middel van begrijpelijke taal en leuke illustraties, ingewikkelde onderwerpen inzichtelijk worden. 

“Met mijn boek hoop ik er niet zozeer op dat iedereen informaticus wil worden. Ik wil jongeren wel laten zien dat ze niet alleen spelletjes kunnen spelen, maar veel meer met een computer of een mobieltje kunnen.”

InnoValor

Eigenlijk doet Ines tijdens haar werk bij InnoValor hetzelfde. Ze probeert bedrijven uitleg te geven over een product of software die niet helemaal begrepen wordt, maar waar het bedrijf wel gebruik van wil maken, omdat het voor hen extra waarde kan creëren. “InnoValor is een bedrijf dat voor andere organisaties digitale waarde probeert te creëren. Ik ben adviseur digitale identiteit en privacy. Ook werk ik mee aan ons mobiele identiteitsverificatie product ReadID, waarmee wij wereldwijd identiteitsdiefstal voorkomen. Ik geef organisaties, zoals banken en overheid, advies over digitale innovaties, en dan met name hoe mensen op een veilige en gebruiksvriendelijke manier controle kunnen krijgen over hun digitale identiteit en persoonlijke data.” In deze snel-veranderende wereld is het advies van Ines aan organisaties kostbaar. Er zijn erg veel initiatieven en nieuwe technologieën, maar het is moeilijk voor bedrijven om een inschatting te maken over het nut hiervan. Met welke trends moeten ze mee en welke trends kunnen ze voor nu overslaan? Daarnaast, erg belangrijk volgens Ines: ”Hoe bedrijven met privacy omgaan. Tegenwoordig slaat iedereen zoveel data op, maar niet alles mag zomaar volgens de wet.” Het technische aspect van haar werk vindt Ines interessant, maar ze vindt de sociale kant hieraan ook erg belangrijk. Niet alleen haar klanten, ook Ines zelf is nog lang niet uitgeleerd. “Ik hoop nog veel te kunnen leren en daarmee ook te kunnen bijdragen aan deze wereld.”


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 12 december 2019 |

Bron tekst: InnoValor |

Auteur: Twente.com

Lees meer talentverhalen #twenteleeft