Drenkelingen redden met een innovatieve drone uit Twente

Het Twentse bedrijf DronExpert heeft een innovatie drone ontwikkeld die in staat is om drenkelingen op te sporen en vervolgens een reddingsboei kan aanreiken. Op Drone Innovation Day heeft Roger Borre, directeur van DronExpert, een demonstratie op Texel verzorgd voor de leden van reddingsbrigades.

In het kort

  • 90% van de drenkelingen verdrinkt in open water.
  • DronExpert ontwikkelt een drone die drenkelingen kan opsporen en een reddingsboei kan aanreiken.
  • Reddingsbrigades in Californië (VS) hebben een soortgelijk model al uitgebreid getest.

Global Goal

global goal icon
Drenkelingen verminderen

Zo’n tien procent van de drenkelingen verdrinken in een zwembad, de overige 90% van de drenkelingen verdrinken in open water. Roger Borre van DronExpert is er van overtuigd dat het aantal mensen dat verdrinkt in zee aanzienlijk kan worden teruggebracht als reddingsbrigades de drenkelingen eerder opsporen en de drenkelingen -via de drone- een reddingsboei aangereikt krijgen.

Drone DJI-M300

Met de DJI-M300 drone van DronExpert kunnen twee drenkelingen worden opgespoord, ook als het donker is. De drone is voorzien van een camera die de drenkelingen kan opsporen, met een thermische sensor kan de drenkeling ook in het donker in beeld worden gebracht. Als de drone de drenkeling heeft opgespoord is de drone in staat om een reddingsboei aan een elastiek te laten zakken. De reddingsboei blaast zichzelf op wanneer het in contact komt met water.

 

De drone blijft 55 minuten in de lucht en kan tot 8 kilometer uit de kust zoeken vanaf het strand. Op het beeldscherm van een laptop of smartphone kun je vervolgens de beelden bekijken.

Uitgebreid getest in de Verenigde Staten

Eerder verkocht DronExpert al een aantal soortgelijke drones aan reddingsbrigades in Californië (Verenigde Staten). Met dat model kon één reddingsboei tegelijk worden achtergelaten aan drenkelingen. Met de DJI-M300 kunnen twee reddingsboeien tegelijk worden achtergelaten en daarmee ook twee drenkelingen gered worden.

Datum: 15 september 2020 |

Bron tekst: DronExpert |

Auteur: twente.com

Lees meer over #innovatie