Earth is calling... Tesorion

Dit corona tijdperk heeft de digitale wereld misschien wel in een stroomversnelling gebracht. Er wordt meer dan ooit thuis gewerkt. Onze totale schermtijd is ontzettend toegenomen. Als we meer en meer online zijn, wordt cybersecurity steeds noodzakelijker. Hoe meer we afhankelijk zijn van de digitale wereld, hoe kwetsbaarder we zijn voor cyberaanvallen, ransomware, virussen et cetera. De afgelopen periode bleek dat cybercriminaliteit is toegenomen in het bedrijfsleven, maar ook bij mensen thuis. De Nederlandse cybersecurity-specialist Tesorion, met vestigingen in Enschede en Leusden, ziet dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit, zoals bijvoorbeeld corona. Er zijn veel valse berichten, het aantal spamcampagnes nam toe en nep-websites over corona om inloggegevens van bedrijven en personen te achterhalen kwamen in de lucht. Tesorion is er om de digitale omgeving van bedrijven te beschermen. Bijvoorbeeld als bedrijven te maken krijgen met een cyberaanval. Ransomware lijkt bij cybercriminelen populairder dan ooit.

In het kort

  • Hoe afhankelijker we worden van de digitale wereld, hoe kwetsbaarder we zijn voor cyberaanvallen, ransomware, virussen etc.
  • Cybersecurity-specialist Tesorion biedt oplossingen voor de wereldwijde problemen van cybercriminaliteit.

Global Goal

global goal icon
Nemty kraken

Ransomware is een lucratief crimineel businessmodel geworden. Professionele bendes gebruiken dit soort gijzelsoftware om belangrijke bestanden vast te zetten tot er losgeld wordt betaald. Tesorion is ervoor om de wereld hiertegen te beschermen en cybercriminelen het werk moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Een voorbeeld daarvan is de aanpak van Tesorion gericht op de wereldwijd verspreide gijzelsoftware ‘Nemty’. Duizenden computers werden geïnfecteerd met dit virus. Van de slachtoffers werd een bedrag van 1500 euro per persoon geëist voor het vrijgeven van hun gegijzelde data. Zover kwam het in veel gevallen gelukkig niet. Het lukte Tesorion om de software te kraken, hoewel deze in principe als ‘ondoordringbaar’ werd gezien. “Het is eigenlijk constant speuren naar een foutje van de maker toen hij de software codeerde”, zegt Rick Hofstede, technisch directeur van Tesorion. “En dat is dus gelukt. We kraakten Nemty en met een zogenoemde decryptor gaven we de slachtoffers weer toegang tot hun persoonlijke bestanden, waardoor er geen losgeld meer betaald hoefde te worden aan de criminelen achter Nemty.” Deze actie heeft Tesorion wereldwijd aandacht en naamsbekendheid gegeven. Sterker nog: in april 2020 maakten de criminelen achter Nemty bekend te stoppen met het uitbuiten van deze ransomware, waarbij de inspanningen van Tesorion door verscheidene nieuwsbronnen als motivatie werd genoemd.

Publieke beschikbaarheid

Tesorion heeft de decryptor publiekelijk beschikbaar gesteld, zodat alle slachtoffers van de Nemty-ransomware zelf het virus onschadelijk kunnen maken. De impact van het onschadelijk maken van Nemty is moeilijk te bepalen. “Het enige dat we zeker weten is dat we zelf contact hebben gehad met ruim duizend slachtoffers”, zegt Rick. “Die zouden allemaal 1.500 euro hebben moeten betalen. Dan heb je het al over ruim 1,5 miljoen euro.”

Waakzaam

Helaas liggen er tal van bedreigingen op de loer, en Tesorion blijft daarom altijd waakzaam. Het bedrijf blijft op zoek naar oplossingen voor de wereldwijde problemen van cybercriminaliteit en verzamelt en onderzoekt dagelijks informatie om het bedrijfsleven minder kwetsbaar te maken voor cybercrime. Tesorion werkt met 160 medewerkers 24/7 aan de cybersecurity van haar klanten in binnen- en buitenland. Centraal hierbij staat ‘detectie & respons’, dus het inzichtelijk maken van dreigingen en adequate respons om schade te voorkomen. Tesorion behoort tot de Top 5 van Nederlandse bedrijven in cybersecurity.

Wapenen tegen cybercrime

Om ondernemers te wapenen tegen cybercriminaliteit organiseert TLN, in samenwerking met Tesorion en REQON, de komende maanden een serie van webinars en interactieve Q&A sessies rondom cybersecurity. Het doel van deze webinars is het vergroten van bewustwording en het bieden van concrete en praktische tips voor ondernemers. Geïnteresseerd? Je kan je hier inschrijven voor het volgende webinar op 1 juli.

Datum: 29 juni 2020 |

Bron tekst: Tesorion |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #safetysystem