Nationale waterdag 2019: bewustwording over waterveiligheid

31 januari 2019: Nasa ontdekt 300 meter diepe holte in cruciale gletsjer: NASA-wetenschappers hebben een enorme holte ontdekt onder de Thwaites-gletsjer. Waar ooit 14 miljard ton ijs was, bevindt zich nu een gigantische leegte. Deze leegte speelt een aanzienlijke rol bij het smelten van de ijskap. ‘Als er meer warmte en zeewater onder de gletsjer komt, smelt die sneller.’ Op dit moment heeft de Thwaites-gletsjer een aandeel van ongeveer 4% in de stijging van het globale zeeniveau. Mocht de gletsjer - zo groot als de staat Florida - wegsmelten, dan stijgt de zeespiegel naar schatting met 65 centimeter.  

In het kort

  • Door de klimaatverandering stijgt het water en daalt de bodem
  • Waterschap Vechtstromen daagt Twentse baisscholen uit om oplossingen te bedenken voor de toenemende waterproblemen 

Global Goal

global goal icon

We moeten nu iets doen, het water stijgt, de bodem daalt en het klimaat verandert! Het KNMI waarschuwt steeds vaker voor extreem weer: hitte, regen die met bakken uit de lucht valt en extreme droogte. 

RED Engineers Challenge 2019

Waterschap Vechtstromen zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de Global Goals 2030, goals waar ook onze RED Engineers de komende periode aan werken. Twee weken geleden is namelijk de RED Engineers Challenge 2019 gestart, waarbij het thema ‘Water en het Klimaat’ centraal staat. Waterschap Vechtstromen daagt in deze challenge alle uitvindertjes, ontwerpers en techkids uit groep 6 en 7 van Twentse basisscholen uit om creatieve oplossingen te bedenken voor de toenemende waterproblemen in de wereld door klimaatverandering.

Dichtbij huis kiezen de leerlingen een klimaatprobleem, gerelateerd aan water en aan de hand van een brainstorm zoeken ze naar oplossingen. Zo zijn de Almelose basisscholen gestart met het maken van een nieuw ontwerp voor het dak van de eigen basisschool. Benieuwd naar de oplossingen van de tech-kids? Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter

Nationale waterdag 2019

Vandaag, de donderdag na de herdenking van de Watersnoodramp in 1953, is het Nationale Waterdag. Het is de dag van bewustwording en vooruitkijken en op deze dag vinden elk jaar op verschillende plekken in het land activiteiten die te maken hebben met ons verleden met water en waterveiligheid plaats.

Datum: 7 februari 2019 |

Bron tekst: NASA |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #water