Help! Watertekort, hitte en wateroverlast in Twente!

Techniekonderwijs staat hoog op de agenda in Twente. Jaarlijks organiseren Hogeschool Saxion en Universiteit Twente de RED Engineers Challenge, een uitvinders- en ontwerpwedstrijd voor in techniek geïnteresseerde kinderen uit groep 6 en 7 op Twentse basisscholen. Woensdag 16 januari vindt tussen 15.00 en 17.00 uur de kick-off van de zevende editie plaats in het DesignLab in Enschede. De finale van de RED Engineers Challenge 2019 is op woensdagmiddag 17 april van 13.00 tot 17.00 uur bij Hogeschool Saxion in Enschede waar de tech-kids hun duurzame oplossingen presenteren. 

In het kort

  • Het klimaat verandert waardoor Twente steeds meer te maken krijg met klimaatproblemen zoals watertekort en wateroverlast.
  • De RED Engineers Challenge daagt, i.s.m. waterschap Vechtstromen, leerlingen van Twentse basisscholen uit om een klimaatprobleem uit hun buurt op te lossen. 

Global Goal

global goal icon

Help! Watertekort en wateroverlast in Twente! Onder het thema ‘water en het klimaat’ daagt waterschap Vechtstromen meer dan 500 tech-kids in de dop uit voor het bedenken van creatieve oplossingen voor het beschermen van Twente tegen watertekort, hitte en wateroverlast. De Twentse leerlingen worden uitgedaagd om een klimaatprobleem uit hun buurt te kiezen en met behulp van een maquette, proefopstelling, prototype of animatie de oplossingen tijdens de finaledag te presenteren aan de jury. 

Earth is calling ... Twente

De wereld vraagt om oplossingen voor een duurzamer beheer van de aarde. Doel van de RED Engineers Challenge is om meer en meer kinderen te interesseren voor en laten leren over wetenschap en technologie in een maatschappelijke context. In Twente komt de vraag van moeder Aarde reeds tot uitdrukking in het thema: ‘Earth is calling ... Twente’. Door nadrukkelijk een koppeling te maken met urgente ecologische, economische en sociale uitdagingen waar de wereld en Twente voor staan, kunnen nieuwe oplossingen voor een betere toekomst worden gevonden bij hen die de toekomst hebben: de ‘uitvindertjes, ontwerpers en techniek-nerds in de dop’, Generatie Z in hightech Twente. 

Verbeter de wereld, kies voor techniek

Techniekonderwijs in Twente staat hoog op de agenda. Het aantal techniekscholieren en techniekstudenten in Twente groeit jaar op jaar. Tegelijkertijd blijft het aantal openstaande vacatures in ‘techniek’ (2.400) en ‘ICT’ (400) stijgen. Het aantal openstaande vacatures in deze sectoren is in het tweede kwartaal van 2018 met meer dan 25% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Door deze groeiende vraag zijn techniektalenten nog veel meer nodig voor het Twentse bedrijfsleven. Hoe meer Twentse kinderen – jongens én meisjes – worden geïnspireerd voor hun vervolgopleiding en toekomstige werk in techniek en ICT, des te beter in Twente kan worden voorzien in de grote vraag naar technisch opgeleide collega’s. Hogeschool Saxion, Universiteit Twente en ROC van Twente bieden een breed totaalpallet aan technische studies. 

Deelnemende basisscholen uit Twente

Onder meer de groepen 6 en/of 7 van de volgende 25 Twentse basisscholen doen dit jaar mee aan de RED Engineers Challenge: de Noorderkroon (Enschede), de Drie-eenheid (Oldenzaal), de Leemstee (Oldenzaal), CBS de Koning (Enschede), CBS Ouverture (Glanerbrug), CBS Mecklenburg (Enschede), de Menkotoren (Enschede), IKC BentelWijz (Bentelo), Titus Brandsma (Hengelo), Daltonschool Hengelo Zuid (Hengelo), OBS ’t Schöppert (Hengelo), KBS de Martinus (Losser), OBS Brookschole (Markelo), OBS Azelo (Azelo), De Wheele (Borne), ’n Baoken (Agelo), ’n Esch (Tilligte), de Meander (Ootmarsum), ’t Kämpke (Lattrop), de Woolderschool (Hengelo), Paulusschool (Enschede), OBS Molenbeek (Enschede), Alfonsusschool (Enschede), Esreinschool (Hengelo), de Tweeklank (Aadorp), KBS het Galjoen (Wierden), Los Hoes (Haaksbergen). 

Lees meer over #duurzaam