Sanne verbindt Twentse natuur met landbouw

Sanne Beld is een trotse Twentse boerin, maar ze heeft geen doorsnee boerderij. Sanne werkt aan het oprichten van een zogenaamde regeneratieve boerderij, waarmee wordt ingezet op de eigen veerkracht van de natuur. Het doel is om bodemuitputting tegen te gaan en biodiversiteit te stimuleren. “Dit is echt heel urgent”, zegt Sanne, “Niet alleen voor het behouden van bijzondere soorten, maar voor ons eigen voortbestaan”. Meer weten? Lees hieronder haar verhaal

In het kort

  • Sanne Beld voelde zich van kinds af aan al aangetrokken tot de Twentse natuur
  • Juist in Twente is het belangrijk dat er wat wordt gedaan aan bodemdegradatie
  • Sanne richt eigen onderneming ‘Met Natuur Mee’ op, waarmee ze via regeneratief boeren de veerkracht weer terug wil brengen in het Twentse landschap

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!  

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Sanne Beld vind je hieronder. 

Haaksbergen

Sanne Beld is in 1982 in Enschede geboren en op 8-jarige leeftijd trok ze met haar ouders naar Haaksbergen. Daar voelde ze zich thuis, Sanne heeft altijd een sterk gevoel van verbinding gehad met deze streek. “Het is vooral een gevoel. Je thuis voelen. Je kan dit gevoel er bij mij niet uithalen, daar is het te sterk voor.” Sanne en haar zusje waren echte buitenkinderen. “De natuur heeft tijdens mijn opvoeding altijd een grote rol gespeeld”, zegt Sanne. Uiteindelijk zou Sanne terugkeren naar Twente om iets voor die natuur te betekenen. “Wat ik doe voor mijn werk wil ik juist in Twente doen. Daar is de urgentie ook heel hoog, kijk naar de huidige droogte. Door klimaatverandering is het heel belangrijk dat we wat aan de bodem doen. Juist op de hoge zandgrond in Twente is een andere omgang met de bodem essentieel om het mooie Twentse landschap te behouden.”

 “Twente bleef toch trekken. Iedere keer kwam ik eigenlijk weer een tijdje terug omdat ik heimwee had”

Staatsbosbeheer

Sanne heeft tijdens haar leven een verscheidenheid aan ervaringen opgedaan. Als jongvolwassene was ze regelmatig op reis, ze zat onder andere een jaar in Australië. Ook heeft ze onder andere in Limburg, Kampen en Arnhem gewoond. De enige constante was eigenlijk dat ze telkens weer terugkwam naar Twente. “Twente bleef toch trekken. Iedere keer kwam ik eigenlijk weer een tijdje terug omdat ik dan heimwee had”. In het begin van haar carrière werkte Sanne in de verpleegkunde, maar uiteindelijk koos ze een hele andere richting. Sanne ging een interne opleiding bij Staatsbosbeheer volgen om boswachter te worden. Op een gegeven moment kwam er een functie in Twente vrij, dus kon Sanne zich eindelijk permanent vestigen waar ze zich het meest thuis voelt. “Wij wonen nu vier jaar in Haaksbergen, het feit dat wij twee kinderen kregen speelde daarbij ook een belangrijke rol.”

Met Natuur Mee

“Juist door hier in de natuur te werken zag ik hoe hard het achteruit gaat. Ik voelde heel sterk de drang dat ik zelf iets wilde betekenen, dus heb ik mijn baan opgezegd en mijn eigen onderneming opgericht. Ons huidige voedselsysteem is een van de belangrijkste veroorzakers van biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Wereldwijd maar zeker ook in Nederland. Juist in bufferzones, de randen rondom kwetsbare natuurgebieden, is het heel belangrijk dat we de bodem weer echt laten bufferen. Mijn onderneming, Met Natuur Mee, richt zich vooral op bufferzones in Overijssel.” De manier waarop Sanne de grond weer wil laten bufferen is door middel van regeneratieve landbouw, waarmee de bodem niet wordt uitgeput maar aangevuld. Meer over haar regeneratieve boerderij lees je in dit artikel. Sanne heeft in Californië een opleiding over regeneratief boeren gevolgd. Met deze kennisinstelling is ze nog steeds nauw betrokken zodat de wereldwijde kennis over regeneratief boeren in Nederland en Twente kan worden toegepast.

Regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw vraagt om een werkwijze die anders is dan we gewend zijn, zegt Sanne. “We moeten samenwerken met natuurlijke processen. Het is gebaseerd op meerjarige planten en bomen, het duurt dus ook een tijdje voordat je hier oogst van hebt.” Deze aanpak vergt dus meer geduld en zal in het begin niet zoveel opleveren als traditionele landbouw, maar als het eenmaal loopt is het volgens Sanne zelfs mogelijk dat je meer oogst dan bij traditionele landbouw. “Het probleem is alleen wel dat onze bodem zo gedegradeerd is door het huidige landgebruik. Het kost tijd om de bodem weer te herstellen naar een gezonde, levende bodem. Het kost ook tijd om de biodiversiteit weer te herstellen.” Dat het mogelijk is? Zeker! Zegt Sanne, op meerdere plekken op de wereld is dit al bewezen: “Het is op verschillende plekken op de wereld duidelijk geworden dat we met deze regeneratieve landbouw in een aantal jaren veel kunnen herstellen en opbouwen.”

 “Juist op de hoge zandgrond in Twente is een andere omgang met de bodem essentieel om het mooie Twentse landschap te behouden.”

Boerenleven

Sanne is erg trots op het boerenvak, ze wil toekomstige boeren inspireren over hoe je op een toekomstbestendige manier landbouw kunt bedrijven. Haar missie is dat jongeren er weer voor kiezen om boer te worden. “We hebben niet minder boeren nodig, maar juist meer die het op een andere manier doen”, zegt Sanne. Momenteel is Sanne op zoek naar een locatie voor haar boerenbedrijf. Kun jij haar helpen? Zie hier haar oproep op LinkedIn. 


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 4 juni 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer over #twenteleeft