Solar Boat Twente toch gefinished na moeizame start

Over een maand staat het team van Solar Boat Twente aan de start van de wereldkampioenschappen in Monaco, waar zij het opnemen tegen verschillende internationale teams. Ter voorbereiding voor deze belangrijke wedstrijd nam de Blue Manta dit weekend deel aan het Nederlands Kampioenschappen ZonnebootRace in Akkrum, Friesland. 

In het kort

  • Solar Boat Twente moedigt milieubewustheid aan door hernieuwbare energie toe te passen in de maritieme sector
  • Afgelopen weekend hebben zij ter voorbereiding op het WK in Monaco deelgenomen aan het NK ZonnebootRace in Akkrum. 

Global Goal

global goal icon

Een race waarbij ze ondanks vele tegenslagen en een moeizame start toch zijn gefinished. “Het was een emotioneel weekend. Als team hebben wij keihard gewerkt om de Blue Manta te laten finishen. Dit was het maximaal haalbare”, zegt Stan van der Wel namens Solar Boat Twente. 

Toch over de finish

De race in Akkrum bestond uit drie onderdelen, waarbij voor elk onderdeel punten worden verdeeld. Het team met de minste punten wint de race. Tijdens het eerste onderdeel, een duurrace van 53 km door Friesland, kampte het team met een aantal problemen waardoor de finish niet werd gehaald. “Het zonnedek wekte geen energie op door een slechte elektrische verbinding. Hierdoor konden we niet de beoogde snelheid bereiken om dit wedstrijdonderdeel tot een succesvol einde te brengen” - aldus Frank Somhorst, elektrotechnicus. Het team heeft vervolgens de bewuste beslissing genomen om de Blue Manta naar de kant te varen. Vrijdagavond heeft het team alles op alles gezet om zaterdag weer raceklaar aan de start te verschijnen. 

 

Op zaterdag werden het ‘’Rondje Akkrum” en de sprint gevaren. Tijdens het Rondje Akkrum hadden de zonneboten een uur de tijd om zo veel mogelijk rondes te varen, ook hier zat het niet mee bij de studenten. Toch werd het team nog met een warm applaus ontvangen toen de zonneboot sprintend door de finishbogen kwam bij het laatste wedstrijdonderdeel, de sprint. Danielle Kruijver, bestuurster: “Ik ben blij dat ik alsnog met een lach over de finish ben gekomen.” De volle focus ligt nu bij de eerstvolgende race in Purmerend over 3 weken. 

Hernieuwbare energie

Het studententeam van de Universiteit Twente moedigt milieubewustheid aan door hernieuwbare energie toe te passen in de maritieme sector. Door grenzen te verleggen omarmt het team een grote uitdaging: het ontwerpen en bouwen van de motorboot van morgen, aangedreven door zonne-energie. Het doel is om naar een podium positie te racen in de Solar Sport One competitie in 2019 én technologie (verder) te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan hernieuwbare energie. 

 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van de Twentse studententeams? Schrijf je in voor de nieuwsbrief én volg ons via social media! 

Datum: 3 juni 2019 |

Bron tekst: Solar Boat Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #energie