RED Engineers Sanne en Danique slimste van Nederland

RED Engineers Sanne (15) en Danique (14) van de Tubbergse afdeling van scholengemeenschap Canisius zijn de winnaressen van het tv-programma GreenTech. Greentech TV is een programma in o.a. samenwerking met Twente Branding, Universiteit Twente en Saxion. Het team van Canisius deed in het voorjaar mee aan de RED Engineers Challenge. Zij waren finalisten samen met nog 4 team uit Twente en mochten daardoor deelnemen aan het programma Green Tech. Van de 4 finalisten kwamen er uiteindelijk 3 uit Twente. De meiden wonnen de duurzame uitvinderscompetitie met hun idee voor Zwart Wit Lamellen.

In het kort

  • De duurzame uitvinderscompetitie gewonnen  
  • Energie besparen met de verwarming of airco

Global Goal

global goal icon
Zeer indrukwekkend

De lamellen zijn aan de ene kant wit van kleur en aan de andere kant zwart. Afhankelijk of je het binnen warm of koud wilt hebben, draai je de zwarte of witte kant naar buiten. Zo kan de verwarming of de airco een standje lager en bespaar je dus energie. 

‘Een enorme besparing, zeer indrukwekkend’ noemde de vakjury het groene idee van de Canisiusleerlingen. 

In GreenTech namen jongeren tussen de 9 en 15 jaar het tegen elkaar op om te kijken wie het beste idee voor een duurzame toekomst heeft. In iedere aflevering werkten drie kandidatenteams onder begeleiding van een eigen GreenCoach aan een prototype of schaalmodel van hun uitvinding. 

Aan het einde van de aflevering presenteerden de kandidaten hun idee aan de vakjury, die vervolgens bepaalde wie er doorging naar de finale. 

GreenTech was vijf weken lang iedere zaterdag te zien bij RTL 4.

Datum: 27 december 2016 |

Auteur: Twente.com