Toptalent Michiel Bloemen keert terug naar Twente om ambities te vervullen

Michiel Bloemen, Vice President Business Collaboration bij ROSEN Group, heeft in het verleden vele verre reizen gemaakt voor zijn werk. Hij begon in 2008 bij ROSEN Group in Oldenzaal, inmiddels heeft hij in Azië, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en andere landen binnen Europa gewerkt. Daarnaast heeft hij zeven jaar in Canada gewoond. Michiel heeft veel geleerd tijdens zijn verblijf in het buitenland, niet zozeer door de verschillen, maar vooral door wat ons verbindt. Om zijn loopbaanambities na te jagen keerde Michiel weer terug naar Twente. Benieuwd naar zijn beweegredenen, en hoe hij deze mooie carrière heeft opgebouwd? Lees het interview hieronder.

In het kort

  • Na een bloeiende internationale carrière keert Michiel Bloemen (ROSEN Group) terug naar Oldenzaal
  • Twente biedt uitdagende loopbaankansen op wereldniveau
  • Duurzaamheid, inclusiviteit en samenwerking hoog in het vaandel bij ROSEN Group

Global Goal

global goal icon
Op welke manier ben je bij ROSEN Group terecht gekomen?

“Mijn toenmalige werkgever ging verhuizen naar het westen. Na een jaar of 8 daar gewerkt te hebben, was het een mooie trigger om verder te kijken. Ik had daar al ervaring opgedaan met grote projecten in de chemische-, olie-, gas- en pijplijnindustrie met een focus op veiligheid. Dit bleek goed te passen bij ROSEN.”

Aan welke (bijzondere) projecten werken jullie op dit moment?

“We werken aan innovaties in de water-industrie, in robot-technologie en zijn erg actief in data-analyse in combinatie met kunstmatige intelligentie. Ons kantoor in Enschede speelt hier een belangrijke rol in.”

In welke landen ben je werkzaam geweest, welke functies heb je daar vervuld?

“Ik heb in mijn carrière in verschillende landen gewerkt waaronder Azië, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en binnen Europa. In 2008 ben ik bij ROSEN gestart in Oldenzaal als Project Manager. Vervolgens heb ik als Area manager de verantwoordelijkheid gehad voor West-Europa en later voor Zuid-Amerika. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat daar aardig wat reizen bij kwam kijken, maar dat heb ik met veel plezier gedaan.” 

 

“Na 3 jaar kwam de mogelijkheid om in Canada te gaan werken, in Calgary. Als General Manager Operations, verantwoordelijk voor de operatie en later als Vice President Business Resourcing, onderdeel van de directie. In deze rol ligt de focus op mensen, machines, software, gebouwen. Kortom alles wat er benodigd is om projecten te kunnen uitvoeren. Inmiddels ben ik alweer 1,5 jaar terug in Oldenzaal en ben ik onderdeel van de 3-koppige directie.”

Welke verschillen zag je in die landen en hoe verbind je die verschillen aan elkaar?

“Elk land heeft natuurlijk zijn verschillen. De verschillen kun je vinden in gebruiken, het eten, de zakelijke cultuur, maar ik denk dat je vooral moet kijken naar wat ons verbindt en tegelijkertijd open moet staan voor de verschillen. Ik denk dat de meeste mensen dezelfde basisprincipes hebben en door daarop te focussen kun je verschillen overbruggen. Ik denk dan aan hoe mensen denken over hun familie of gezin, hoe ze de toekomst zien. Wanneer je echt openstaat voor andere mensen kun je heel veel leren en jezelf enorm verrijken.”

Waarom heb je ervoor gekozen om VP Business Collaboration te worden binnen ROSEN Group en terug te keren naar Twente?

“Na 7 jaar werken voor ROSEN Canada kwam de mogelijkheid om de rol van VP Business Collaboration te vervullen in Oldenzaal voor ROSEN Europe. Dit sprak me aan omdat ik mijn opgedane ervaring in Canada goed kan inbrengen in de organisatie in Oldenzaal. Twente is een regio die binnen ROSEN erg uitdagend is, we opereren in veel landen. Canada is een groot land, maar het werk is hier uitdagender. Nu ben ik bezig met 60 landen. Ook vanwege de timing heb ik gekozen terug te keren naar Oldenzaal. Ik heb een tweeling van 11, ze gaan straks naar de middelbare school. De kinderen zijn opgegroeid in Canada. Voor hun was het een flinke stap, maar als we deze stap gingen maken was nu het moment. Ik ken Twente als een fijne omgeving. Mijn familie woont hier, en ik heb hier nog vrienden wonen. Het voelde dus wel als thuiskomen, dat absoluut. Naar Canada gaan was een avontuur, maar terugkomen was eigenlijk ook weer een avontuur.”

Hoe brengt samenwerking de ROSEN Group verder?

“Samenwerken is een van de speerpunten in onze organisatie. We zijn ervan overtuigd dat het samenbrengen van verschillende mensen zorgt voor meer diverse invalshoeken in onze dagelijkse business. In Oldenzaal hebben we meer dan 20 nationaliteiten aan het werk. Diversiteit en inclusiviteit hebben we hoog in het vaandel staan. Samenwerking betekend ook feedback wat weer resulteert in verdere persoonlijke ontwikkeling. We werken in een erg complexe, snel veranderende hightech wereld waarin de enige manier om vooruitgang te boeken het samenbrengen van de verschillende specialismen in een team is. Dit is onmogelijk te doen zonder samenwerking. Gelukkig zijn we in de positie dat we een hoop kennis hebben in Oldenzaal, in Lingen vlak over de grens in Duitsland en in ons nieuwe kantoor in Enschede tegenover de UT.”

Wat zijn je grootste uitdagingen als Collaboration Manager?

“Wij werken vanuit Oldenzaal in meer dan 60 landen. De wereld om ons heen verandert snel en het inspelen op die veranderende wereld is onze grootste uitdaging. Je kunt hier denken aan voldoen aan lokale wetgeving, het veranderende business-klimaat en bijvoorbeeld handelsbarrières. Technologisch meegroeien is een must om zo de beste oplossingen te kunnen bieden voor onze klanten en een voorsprong te houden op onze concurrentie.” 

Zouden jullie (nog) meer regionaal willen samenwerken?

“Wij zijn altijd op zoek naar connecties in de regio, met name de bedrijven die ook op zoek zijn naar (technisch) talent.  Ik ben van mening dat je altijd kunt leren van andere bedrijven en dat ook hier samenwerking een must is om talent voor onze regio te behouden en aan te trekken.”  

Op welke manier draagt ROSEN Group een steentje bij aan een meer duurzame wereld?

“Ik vind dat wij er met z’n allen voor moeten zorgen dat we een betere duurzame wereld krijgen. Wij zijn ook steeds actiever in de water-wereld. Water wordt steeds meer een schaars goed in de wereld. Als je kijkt naar watertransport, want dat is natuurlijk een beetje ons vakgebied; transportleidingen en het vervoeren van producten, dan zien we dat er steeds meer aandacht op duurzaamheid komt te liggen. Als je kijkt naar water dat getransporteerd wordt, werd er voorheen nooit aandacht aan [waterverspilling] besteed. Wanneer je voorheen een liter water in een waterleidingnetwerk stopte, en er aan de andere kant minder dan een liter uitkwam, werd dat niet altijd gezien als een probleem. Je bent het water kwijt, maar verder veroorzaakt dat geen milieuschade. Maar uiteindelijk moet het nieuwe water gezuiverd worden en getransporteerd worden. Dat kost energie. Dat proces beter onder controle krijgen is ook een verduurzaming. Je gebruikt minder energie om dat water rond te pompen, minder energie om het te zuiveren, dus minder verspilling uiteindelijk. We zien duurzaamheid wel als een opportunity, als een markt. Dan hebben we het over Europa maar als je het bijvoorbeeld hebt over het Midden-Oosten waar water heel schaars is dan zien we echt wel mogelijkheden, dus die kant zijn we nadrukkelijk aan het onderzoeken. Daarnaast heeft ROSEN Group als doelstelling om zijn hoogwaardige technologie in te zetten om mensen en het milieu te beschermen. Recentelijk zijn we ook actief in de transitie van gasleidingen naar waterstof.” 

Wat is jullie bijdrage voor Twente?

“We bieden lokale hoogwaardige banen en de mogelijkheid tot een mooie (internationale) carrière. Op deze wijze proberen we mensen aan te trekken en te behouden voor onze regio. Als interessante werkgever voor hoogwaardig personeel hebben we veel te bieden. ROSEN kan een belangrijke rol spelen in het aantrekken van nieuw talent naar de regio Twente. Door actief samen te werken met andere bedrijven middels ‘Techniekpact Twente’ zijn we samen in staat om niet alleen talent aan te trekken, maar ook te behouden voor de regio. Een uitdaging die we samen met andere bedrijven, de lokale politiek en onderwijsinstellingen moeten blijven aangaan. Door de krachten te bundelen kunnen we er samen voor zorgen dat Twente één van de mooiste regio’s van Nederland is en blijft.”

Datum: 22 september 2019 |

Bron tekst: ROSEN Group |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #talent