Teleurstelling én euforie tijdens WK

Afgelopen weekend nam het team van Solar Boat Twente deel aan de Monaco Solar & Electrical Boat Challenge. Met de Blue Manta heeft het team 3 uur lang kunnen varen op de energie van het zonnedek (1200 W) en een volle batterij van 1500 Wh, dat gelijk staat aan het verbruik van 500 W per gevaren uur. Hiermee konden zij een gemiddelde snelheid van zo’n 15 km/h halen, maar helaas was dit niet genoeg voor een podiumplaats. Maar gelukkig kon het team wel de eerste prijs voor beste tech talks in ontvangst nemen. 

In het kort

  • De maritieme sector is één van de meest vervuilde sectoren. 
  • Solar Boat Twente draagt door het ontwikkelen van een duurzame zonneboot bij aan het verduurzamen van de maritieme sector. 

Global Goal

global goal icon

Teleurstelling bij Solar Boat Twente na een zwaar bevochten vijfde plek bij het WK, hét officieuze wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco. Vanaf september heeft het team van veertien studenten van Hogeschool Saxion en de Universiteit Twente hard gewerkt aan het bouwen van de Blue Manta. Helaas geen succes op het WK, maar qua technologische ontwikkelingen en het toepassen van nieuwe innovaties hebben zij zich sterk ontwikkeld en een grote bijdrage geleverd aan het verduurzamen van de scheepvaart.

Beste tech talks

Het contrast kon niet groter want ondanks dat het team geen podiumplek heeft weten te bemachtigen ontvingen zij wél de prijs voor de beste tech talks. De tech talks is een open-source competitie waarin alle teams hun ontwerpen en innovaties van het afgelopen jaar presenteren aan de andere deelnemende teams, met als doel om van elkaar te leren. De vele innovaties die het team dit jaar heeft toegepast op de zonneboot en de uitstraling naar de buitenwereld hebben ertoe geleidt dat het team de prijs van ‘beste tech talks’ in ontvangst mocht nemen. 

Kennis delen met de buitenwereld

Naast het delen van de kennis met de andere deelnemende teams had het team van Solar Boat Twente dit jaar ook als doel om de opgedane kennis en innovaties, die het team dit jaar heeft gerealiseerd, te delen met de buitenwereld. Mark Heimgartner: “Je kunt wel iets slims bedenken, maar als het vervolgens niet gedeeld wordt, heeft niemand er wat aan. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken. De zonneboot is voor ons een middel om mensen stil te laten staan bij de vervuilende maritieme industrie, de grote nood van de energietransitie en het laten zien dat duurzaam vervoer mogelijk is, ook op zee! Daarnaast willen wij als team proberen een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de scheepvaart. Natuurlijk heeft het niet direct effect, maar stilzitten en niks doen heeft al helemaal geen effect.”

Het verloop van het WK; stijgende trend

Elke race kwam Solar Boat Twente een stukje dichterbij het podium. De duurrace op vrijdag ging wat stug, waardoor een vijfde plek werd behaald. Door een haperende mechaniek in de draagvleugels hing de boot constant schuin, wat resulteerde in een lagere gemiddelde snelheid. "Op papier hebben we hele goede kansen. Het is teleurstellend dat het niet helemaal uitpakte zoals gedacht," aldus technisch manager Rob van Zee. Zaterdag ging het beter: een vierde plaats bij de slalom en een derde plaats bij de championship races, een afvalrace totdat de beste boot overblijft. "Eigenlijk had het wereldkampioenschap twee dagen langer moeten duren. Dan hadden we de stijgende trend kunnen doorzetten naar een eerste plaats," grapt Daniëlle Kruijver. Mark Heimgartner, hydrodynamics engineer: "Het was behoorlijk spannend aangezien een aantal boten de nodige problemen hadden. Uiteindelijk hebben we dit jaar een betrouwbare boot gebouwd die niet is uitgevallen, daar zijn we zeker trots op. Er had alleen meer ingezeten als we iets meer testtijd hadden gehad denk ik. "

 

"De boot heeft het op elk moment goed gedaan, zonder echte problemen. Hier kunnen we ontzettend trots op zijn met z'n allen.", aldus Stan van der Wel, teammanager. 

Technologische ontwikkelingen

De innovaties waar het team dit jaar aan heeft gewerkt waren onder andere de POD-motor en het tussenstuk tussen de draagvleugels, innovaties die de Bleu Manta onderscheidde van de andere deelnemende zonneboten. 

 

De POD-motor is een custom-made elektrische motor die onder water geplaatst is in een speciaal ontworpen aluminium behuizing. Het unieke hiervan is dat de motor direct gekoeld wordt door het water, waardoor de aandrijflijn efficiënter is en er geen overbrengingen zoals tandwielen nodig zijn. Mark Heimgartner: “Het was een grote uitdaging om dit onderdeel werkend te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de waterdichtheid, dat vooral in Monaco, door het zoute water, erg belangrijk is. Als er zout water bij de motorkabels komt dan kan er kortsluiting ontstaan en ontploft de motorcontroller.”

 

En ook het tussenstuk tussen de draagvleugels waren dit jaar onderscheidend; het tussenstuk verbindt de twee helften van de draagvleugel aan de voorkant. Het team heeft deze keuze vooral gemaakt vanwege een hydrodynamisch gunstig oogpunt. De stroming wordt hierdoor minder verstoord dan bij vleugels die een uiteinde hebben. 

Een duurzame toekomst

Na de zomer mag het nieuwe team aan de slag met het bouwen van een nieuwe zonneboot. Van der Wel: "De opgedane kennis van afgelopen jaar wordt overgedragen zodat beter onderbouwde keuzes gemaakt kunnen worden. We gaan ervoor zorgen dat de nieuwe teamleden goed ondersteund worden en zij een nog grotere bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van de maritieme sector." Ga jij de uitdaging volgend jaar aan? 

Datum: 10 juli 2019 |

Bron tekst: Solar Boat Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #energietechnologie