Saxion verwacht wereldwijde impact door onderzoek naar recyclen plastic

Het plastic dat om je paprika’s zit, het plastic waarin je kipfilet verpakt is, het folie van je bosje tulpen en ga maar door. Je zou er bijna moedeloos van worden als je bedenkt dat het plastic afval dat je zelf al dagelijks in de prullenbak mikt, er keer miljoenen kilo’s dagelijks bijkomt op de plastic afvalberg.

Gelukkig hebben we het Twentse Saxion, waar hard gewerkt wordt aan onderzoek om dunne plastics en foliën te recyclen. Onderzoeker Rik Voerman van het Saxionlectoraat Lichtgewicht Construeren: “Decentrale recycling is het sleutelwoord.”

In het kort

  • Het Saxion en het Twentse bedrijfsleven hebben de handen ineen geslagen om de komende tijd het recyclen van dunne plastics en foliën te optimaliseren.
  • Met het project ‘Post-use Plastic Foil Solutions’ investeert Twente in onderzoek en in oplossingen om plastic onderdeel te laten uitmaken van de circulaire economie.

Global Goal

global goal icon
Hoger plan

De komende twee jaar houdt het Saxion zich bezig met het optimaliseren van drie bestaande initiatieven rond het recyclen van plastic in het RAAK-MKB onderzoek.  In zo’n onderzoek staat een vraag uit het MKB centraal. Hogescholen en andere kennisinstellingen en minimaal 6 mkb’ers doen in een consortium onderzoek naar praktisch toepasbare oplossingen voor de vraag. Oplossingen kunnen de vorm hebben van een prototype, een nieuwe werkwijze of een ander toepasbaar resultaat.

De maatschappelijke urgentie voor dit soort onderzoeken is groot, vertelt Voerman: “Ongeveer 45 procent van al het huishoudelijk afval bestaat uit dunwandige plastics en foliën. Veel van het kunststof afval uit huishoudens heeft als verpakking om voedingsmiddelen als kaas, fruit of rijst gezeten. Ze vormen wereldwijd een groot probleem, omdat ze moeilijker te recyclen zijn dan papier, metaal en andere kunststofsoorten.”

Saxion werkt in het ‘Post-use Plastic Foil Solutions-project’ samen met het bedrijfsleven om scheiding, schoonmaak en hergebruik van dunwandige plastics zowel technisch als bedrijfskundig naar een hoger plan te tillen.

Huis van plastic

De onderzoekers nemen de recycling van landbouwplastic voor bananen, rivierplastic (de ‘soep’) en het recyclen van huishoudelijk afval van Almere onder de loep. In die plaats wordt al flink aan de weg getimmerd op dit vlak: in april komt op de Floriade een huis te staan dat is gebouwd van gerecycled huishoudelijk afval-plastic. Er zijn onder meer gevelpanelen te zien van plastic.

“Er staat al een kleinschalige fabriek in Almere”, vertelt Voerman. “Maar we zoeken naar manieren om de processen beter, slimmer en schoner te maken. We willen door ons onderzoek de grenzen opzoeken van wat mogelijk is.”

“Het plastic van de huishoudens in Almere is vaak vies en moet schoner en het landbouwplastic is veelal vervuild door pesticiden. In Peru en op de Dominicaanse republiek worden bananen zonder pesticiden verbouwd maar in andere landen lukt dat niet. We zullen dus moeten onderzoeken wat nodig is om met pesticiden vervuild landbouwplastic toch schoon en veilig te krijgen voor hergebruik.”

           

De bedoeling is om over twee jaar zoveel kennis opgedaan te hebben dat over de hele wereld lokale recyclingfabriekjes kunnen worden opgezet. “Als de business-case gezonder maken waardoor ze voor iedereen interessant worden, kunnen we wereldwijd enorme impact maken”, voorspelt Voerman.

Datum: 10 februari 2022 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #innovatie