Een sproeiende robot

Team Gieter 5.0 wint de RED Engineers Challenge 2019 met een typisch Twents idee; een sproeiende robot!

 

Een inspirerende en leuke dag vandaag bij Hogeschool Saxion waar de finale van de RED Engineers Challenge plaats vond. Dakpannen die het water kunnen opvangen, een kelder vol met planten onder een brug om wateroverlast te voorkomen en een sproeiende robot. Deze en nog veel meer slimme ideeën presenteerden de jonge talentjes vandaag. Dat belooft wat voor de toekomst van Twente!

In het kort

  • Waterschap Vechtstromen heeft de Twentse basisscholen uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken voor de toenemende waterproblemen in de wereld door klimaatverandering.
  • De engineers in de dop presentereerden vandaag hun ideeën tijdens de finale van de RED Engineers Challenge 2019

Global Goal

global goal icon

Team Gieter 5.0 van basisschool ’t Schöppert uit Hengelo heeft vanmiddag de hoofdprijs gewonnen van de finale van de zevende editie van de RED Engineers Challenge 2019 bij Hogeschool Saxion. Deze Twentse tech-kids ontvingen een dagtrip naar wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam uit handen van juryvoorzitter Stefan Nijwening van waterschap Vechtstromen, de duurzaamheidsuitdager van dit jaar. Team de DDA van basisschool Dalton Hengelo Zuid uit Hengelo is winnaar van de hoofdprijs voor de mooiste videovlog.

Een typisch Twentse oplossing

Tussen januari en april bogen 25 teams van Twentse basisscholen zich over de uitdaging van waterschap Vechtstromen. De kern van de wateroplossing van het winnende team Gieter 5.0 is een slimme volautomatische robot die planten besproeit, een typisch Twentse oplossing volgens Stefan Nijwening. Door de klimaatveranderingen komen periodes van extreme droogte veel vaker voor en daar is de Gieter 5.0 dé oplossing voor. Het regenwater wordt door de robot verzamelt en met behulp van sensoren verdeelt in de tuin. Stefan Nijwening: ‘Dit team heeft ideeën bedacht, gebouwd en geprogrammeerd en dat zie je terug in de oplossing. Ik heb vandaag hele goede ideeën en analyses gezien voor wateroverlast, droogte, energie en zelfs voor plastic soep in zeeën, rivieren en beken. Er zitten echt waterbeheerders en engineers van de toekomst bij!’

Daarnaast waren alle teams uitgedaagd om zelf een boeiende videovlog te maken over de totstandkoming van hun ontwerp en installatie, waarmee de team-oplossing zo mooi en duidelijk mogelijk in beeld komt. Het winnende team ontving uit handen van de juryvoorzitter voor de hele klas een workshop in de Lego Education Innovation Studio van Hogeschool Saxion. 

Proefjesplein

In de pauze konden de leerlingen op het proefjesplein kennis maken met wetenschap en technologie. Hier konden zij deelnemen aan verschillende kijk- en doeexperimenten van Science on tour, waterschap Vechtstromen, Pentair en Hogeschool Saxion. 

 

Kortom een superleuke dag die in het teken stond van wetenschap, techniek en onze toekomst!

Textiel

Volgend jaar is het nieuwe duurzame thema: ‘Textiel’. Dan worden de tech-kids (in de dop) uit groep 6 en 7 van de circa 250 Twentse basisscholen uitgedaagd om creatieve en inventieve oplossingen te verzinnen voor aan textiel gerelateerde uitdagingen van Twentse bedrijven. Dit sluit nauw aan bij de wereldwijde vraag om oplossingen voor een duurzamer beheer van de Aarde. In Twente komt dit reeds tot uitdrukking in het overkoepelende thema: ‘Earth is calling … Twente’. Door nadrukkelijk een koppeling te maken met urgente ecologische, economische en sociale uitdagingen waar de wereld en Twente voor staan, kunnen nieuwe oplossingen voor een betere toekomst worden gevonden bij hen die de toekomst hebben: de ‘uitvindertjes, ontwerpers en techniek-nerds in de dop’, Generatie Z in Twente. Zo blijft techniekonderwijs hoog op de agenda staan in Twente. 

 

Daag jij als bedrijf of ondernemer volgend jaar alle Twentse basisscholen uit om creatieve oplossingen te bedenken voor aan textiel gerelateerde uitdaging? Mail naar info@twente.com of geef je als basisschool alvast op voor de RED Engineers Challenge 2020.

Datum: 17 april 2019 |

Bron tekst: RED Engineers Challenge |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #water en het klimaat