Werk maken van internationaal talent met Connect Forward

Twente heeft als groene technologie regio een grote aantrekkingskracht op internationale studenten. Met de kennisinstellingen, een internationale school, het Expat Center Twente en de sterk ontwikkelde hightech maakindustrie, startups en krachtig innovatief MKB, kan internationaal talent in Twente floreren. Maar internationale studenten die na hun studie weer vertrekken uit de regio, is een bekend probleem in Twente. Met het Connect Forward traineeship wordt beoogd om internationaal talent in de regio te behouden.

In het kort:

  • Veel internationale studenten vertrekken uit Twente wanneer ze zijn afgestudeerd
  • Met het Connect Forward traineeship wordt aan buitenlandse studenten de mogelijkheid geboden om een traineeship te doen
  • Door het minimaliseren van de taalbarrière en het vergroten van het carrièreperspectief wordt beoogd internationaal talent te behouden

Global Goal

global goal icon
Internationaal talent nodig in Twente

Bedrijven en instellingen in Twente hebben de komende jaren grote aantallen jong talent nodig om innovatieve oplossingen te kunnen ontwikkelen. Het aanbod uit eigen kweek is niet voldoende om de stijgende vraag naar vooral technische en ICT functies te kunnen invullen. Naast talent van binnen heeft Twente talent van buiten nodig. Talent dat groeit en blijft vanwege de kwaliteit. Echter is dat laatste vaak niet het geval: veel internationale studenten vertrekken uit Twente wanneer ze zijn afgestudeerd. Dit talent behouden we graag voor de regio. Het streven is meer buitenlands talent naar onze regio te krijgen en hier ook te behouden.

Minimaliseren taalbarrière en vergroten carrièreperspectief

“We willen voorkomen dat internationaal talent kansen in de regio over het hoofd ziet”, vertelt Bas olde Hampsink, projectleider van Connect Forward. “Onder meer de taalbarrière blijkt een probleem. Veel buitenlandse studenten beheersen vaak de Nederlandse taal (nog) niet. Ook is internationaal talent zich vaak niet bewust van de carrièremogelijkheden in Twente, doordat de naamsbekendheid van regionale bedrijven onder studenten nog laag is. Internationale studenten zijn tijdens hun studie nog (te) weinig in contact geweest met bedrijven in de regio. Hier willen wij verandering in brengen.”

 

Connect Forward traineeship versterkt samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Door in te zetten op het oplossen van taalbarrières door het aanbieden van een taalcursus Nederlands aan internationale studenten en de bekendheid van mogelijkheden bij bedrijven te verhogen, zet Connect Forward zich in voor het behoud van internationaal talent. Met het Connect Forward traineeship wordt aan buitenlandse studenten, zowel van de UT als Saxion, de mogelijkheid geboden om een traineeship te doen. “We hebben onze aanpak moeten veranderen”, vertelt Olde Hampsink. “Eerder begon internationaal talent na hun afstuderen met het traineeship. Dat werkte niet goed, omdat de meeste internationale studenten dan alweer vertrokken waren. Of het was een te koude overgang van studeren naar werken bij een bedrijf in de regio. Nu gaan we tijdens de studie de studenten verbinden aan bedrijven. Zodat studenten niet alleen gefocust zijn op het behalen van de bachelor of master, maar zich ook kunnen focussen op het werken bij bedrijven in de regio. Daarom willen we ook buitenlandse studenten tijdens hun studie al inzicht gegeven in de Twents bedrijven en hun mogelijkheden. Bedrijven in Twente zijn hier in geïnteresseerd en kunnen het buitenlandse talent al tijdens hun studie een stage of een bijbaan aanbieden. Zodat er na het afstuderen matches kunnen worden gemaakt tussen internationaal talent en bedrijf voor het traineeship. Hiermee wordt gezorgd voor een mooie wisselwerking en versterking van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven”, vertelt Olde Hampsink.

Interesse in de mogelijkheden van het Connect Forward traineeship voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Bas Olde Hampsink via b.oldehampsink@novelt.com.

Datum: 24 juni 2021 |

Auteur: Ayke van Bloem

Lees meer over #talent