Studeren en werken aan een betaalde opdracht mogelijk via Engineering Doctorate Programma van UT

Studeren betekent de hele dag met de neus in de boeken zitten? Nee hoor! Bij de Universiteit Twente (UT) kunnen studenten hun studie combineren met een betaalde baan in hun vakgebied, via een Engineering Doctorate Programma (EngD). De student krijgt via deze ontwerpersopleiding een betaalde baan bij een bedrijf en volgt tegelijkertijd een post-master technologisch onderwijs. Opgedane kennis kan zo meteen in de praktijk gebracht worden.

In het kort:

  • Na de masteropleiding aan de UT kunnen studenten verder studeren en tegelijkertijd werkervaring in het vak opdoen
  • Speciaal programma van de Universiteit Twente biedt bedrijven de best afgestudeerde masters als trainee

Global Goal

global goal icon

Wie een relevante masteropleiding aan de UT heeft afgerond en aan de slag wil in een bedrijf, kan kiezen uit de volgende vijf programma’s: Maintenance, Robotics, Energy & Process Technology, Civil Engineering en Business & IT. “Een EngD kandidaat wordt in samenwerking met een bedrijf voor een opdracht geworven”, legt Mariska de Roo van de UT uit. Zij verzorgt de verbinding tussen de universiteit en bedrijven. “Deze trainee is gedurende een bepaalde periode voor de helft van de tijd aan het werk bij het bedrijf en is de andere helft bij de UT om de opleiding te volgen. De lessen worden overigens afgestemd op de opdracht bij het bedrijf.”

Opdracht

Gedurende het traject wordt de student begeleid door een ontwerpteam. “Dit team bestaat uit een begeleider van het bedrijf en een onderzoeker/docent van de UT. De opdracht is dan overigens al een tijdje bekend, want deze wordt aangedragen door het bedrijf voordat de werving van de trainee start. Bij het formuleren van de opdracht is bovendien een inhoudelijk expert van onze universiteit betrokken.”  

Aan de keuze voor een student gaat een streng selectieprogramma vooraf. “De bedrijven krijgen de best afgestudeerde masters, die over veel vaardigheden beschikken. Tijdens de opleiding is bijvoorbeeld veel aandacht voor professionele ontwikkeling, creativiteit, out-of-the-box denken en het leggen van verbanden tussen verschillende disciplines om vervolgens te integreren in een technologisch ontwerp.”

Binnen de UT wordt het programma volop gesteund. Volgens Mariska de Roo zien de deelnemende bedrijven ook veel toegevoegde waarde in deze aanpak. “Ik hoor vaak dat ze blij zijn met de duur van twee jaar. Dat past beter dan vier jaar promoveren. Bovendien staat de vraag van bedrijven centraal tijdens de werkperiode van de trainee en zijn ze zeker van concreet resultaat.” Succesverhalen uit de afgelopen periode zijn er dan ook genoeg. “Onze studenten hebben bedrijven kunnen helpen met het ontwikkelen van een prototype van een (onderdeel van) een robot, met de opzet van een dataplatform en met het ontwerp van een aangepast productieproces. Ze deden deze opdrachten bij zowel grote als (midden)kleine bedrijven in heel Nederland.”

Doorontwikkelen

Ook mensen die het studentenleven (ver) achter zich hebben gelaten kunnen meedoen met het programma. “Het is zeker interessant voor bedrijven om te kijken naar medewerkers die een relevante afgeronde master hebben en die zich verder willen ontwikkelen. Het is echter wel een intensief programma, waarvoor iemand vrijwel vrijgemaakt moet worden. Je doet het er niet even naast je werk bij. Wel is er een mogelijkheid om de werkperiode uit te smeren over drie jaar. Dat geeft vaak nog wat ruimte om bestaande taken bij de werkgever te blijven doen”, legt ze uit. “Het is bijvoorbeeld interessant om iemand met een vraagstuk aan de slag te laten gaan dat past bij de functie en werkzaamheden. Praktisch bezig zijn door het toepassen van de beschikbare kennis en verdiepen in de wetenschap gaat op deze manier prima samen.”

Datum: 26 november 2022 |

Bron tekst: Universiteit Twente |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer over #Universiteit Twente