De beste kans op talentbehoud in regio door de juiste koppeling tussen studenten en Twentse bedrijven

TalentIT kijkt verder dan alleen naar de cijferlijst

In het kort

  • TalentIT zorgt voor de beste match tussen IT-studenten en Twentse bedrijven om talent in de regio te behouden

Global Goal

global goal icon
“We zoeken naar de beste klik tussen student en bedrijf”

De ene student is de andere niet. En dat geldt ook voor bedrijven. De stichting TalentIT maakte hiervan haar missie; zorgen voor de beste match tussen IT-studenten en Twentse bedrijven. Dit jaar vierde de stichting haar honderdste plaatsing.

TalentIT is ruim vier jaar geleden opgericht door de midden- en kleinbedrijven in Twente, samen met de onderwijsinstellingen”, vertelt Annemarijn Quittner “Uit onderzoek kwam destijds naar voren dat studenten en bedrijven in deze regio elkaar maar moeilijk konden vinden. De meeste IT-studenten kenden de grotere bedrijven wel, maar daar hield het wel mee op”, legt ze uit. “Terwijl de vraag naar IT-personeel overal alleen maar groter werd.”

Behoud van talent

Met de stichting kregen Twentse IT-bedrijven een podium om te laten zien wat ze studenten te bieden hebben. En werken ze samen aan een groter doel, namelijk het behoud van talent in Twente. “Wij zijn ervan overtuigd dat je mensen langer in een bedrijf houdt als zij zich er thuis voelen. Ze zijn daardoor gemotiveerder en leren meer. Bovendien ontplooien ze zich makkelijker als het bedrijf bij ze past. TalentIT kijkt dus vooral naar de persoonlijkheid van studenten en zoekt daar een passende plek bij voor stage, afstudeeropdracht of bijbaan”, licht Annemarijn toe, die zelf via het traineeprogramma Fast Forward bij de stichting terecht kwam. “Ik deed hier mijn laatste opdracht en ben niet meer weggegaan.”

Ze vervolgt haar verhaal: “Momenteel zijn we met vier personen en werken we samen met de Universiteit Twente, Saxion en ROC Twente. We hebben veel kennis van diverse bedrijven waar jongeren terecht kunnen. Omdat we goed kijken naar de persoonlijkheid van een student, kunnen we ook studenten aanraden bij bedrijven. Omdat we veel studenten bij bedrijven in de regio kunnen plaatsen, laten we veel jongeren tijdens hun studietijd zien wat Twente te bieden heeft.”

Meer dan alleen cijfers

Hoe vind je een bedrijf dat een student past als een jas? “Niet door alleen te kijken naar de cijferlijst van een student. Wij kennen de bedrijven, de bedrijfscultuur en hun aanbod goed en gaan met de studenten in gesprek om die plek te vinden waarbij de klik op persoonlijkheid het grootst is. De basiskennis van IT moet dan natuurlijk aanwezig zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat andere benodigde vaardigheden ontwikkeld worden tijdens de werkperiode bij een bedrijf. De studenten komen daar voor verschillende periodes in dienst.”

Door de stijgende vraag naar IT-personeel heeft de stichting haar handen vol. “Maar ondertussen kijken we ook voorzichtig naar uitbreidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld buiten de IT-opleidingen. Ook zien we veel vraag bij internationale studenten in Twente. Zij willen graag aan de slag bij onze bedrijven, maar niet elk Twents bedrijf wil of kan werken met Engels sprekende studenten. Wij helpen door mee te denken over oplossingen. Want die zijn er altijd. Dat is zo mooi aan ons werk. We creëren uiteindelijk iets moois met elkaar door de juiste koppeling te maken. Win-winsituatie voor bedrijven, studenten én Twente.”

Voor informatie: www.TalentITtwente.nl 

Datum: 10 november 2022 |

Bron tekst: TalentIT |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer over #ict