Doorontwikkeling AR en VR

Een nieuwbouw woning kopen en bouwen gebaseerd op de realiteit? Augmented en virtual reality nemen een Twentse vlucht door investeringen van Oost NL en Kairos Innovation. Beide organisaties investeren in ontwikkelaar Smart2IT dat door de financiële impuls zelf ontwikkelde software platforms internationaal gaat implementeren. 

In het kort

  • Augmented en virtual reality brengen woningen tot leven 
  • Smart2IT breidt haar slimme software platforms Innobrix en eyeQ uit 
  • (Internationale)organisaties krijgen met de software van Smart2IT de mogelijkheid efficiënter en transparanter te communiceren vanuit realtime situaties. 

Global Goal

global goal icon
Van papier naar digitaal

Het Hengelose Smart2IT brengt met haar software, woningen en trainingen virtueel tot leven. Dit vanuit de gedachte dat de consument veel gemakkelijker een nieuwbouwwoning moet kunnen samenstellen. De software-oplossingen van Smart2IT zijn erop gericht om aannemers te ondersteunen bij het klantproces. Deze software-oplossingen maken het voor bedrijven relatief eenvoudig om 3D-visualisatie, Augmented Reality en Virtual Reality (AR/VR) in te zetten. 

 

Smart2IT ontwikkelde twee nieuwe software platforms, Innobrix en eyeQ. “Met Innobrix vertalen we bouwtekeningen naar een interactieve virtuele woning waardoor de woningbouw in staat is de consument te betrekken in het bouwproces”, legt Sander Martinec, mede-eigenaar van Smart@IT, uit. “Nu moeten mensen het vaak nog doen met papier. Met Innobrix brengen wij de woning tot leven.” Het is niet alleen leuk voor de consumenten om virtueel rond te lopen in hun nieuwe huis, het levert ook voordelen op voor de bouw. De keuzes van consumenten worden met de Innobrix software gekoppeld aan REVIT – het meest gebruikte ontwerpprogramma in de bouw- en installatiebranche – en vanuit dit programma wordt richting gegeven aan de bouw van de woning. Na oplevering hoeft er minder verbouwd te worden als vooraf beter is nagedacht over de plaatsing van bijvoorbeeld binnenmuren.

Getrainde medewerkers

Met het andere platform, eyeQ, richt Smart2IT zich op een ander toepassingsgebied, maar heeft de technologische basis overeenkomsten met Innobrix. Gaston Smit, eveneens mede-eigenaar van Smart2IT: “eyeQ is een SAAS (Software As A Service) platform waarmee een organisatie zelf trainingen in Virtual Reality kan samenstellen en aanbieden aan haar medewerkers. Mede dankzij het groeigeld van onze nieuwe aandeelhouders zullen we het platform doorontwikkelen tot een full XR-oplossing, waarin ook trainingen op basis van Augmented Reality kunnen worden samengesteld.” Denk dan aan crisis- en ontruimingsoefeningen, en bijvoorbeeld rijvaardigheidsoefeningen, Deze moderne wijze van trainen en e-learning kan leiden tot beter opgeleid personeel, een veiligere werkomgeving en minder ongelukken op de werkvloer. Smart2IT werkt op dit moment voor klanten als Shell, Installatiewerk Nederland, een grote Rijschool in het midden van het land en Asito.

Binding in Twente

Oost NL ondersteunde Smart2IT al eerder met twee Innovatiekredieten en investeert nu vanuit het Innovatiefonds Overijssel. Smart2IT maakt de software platformen Innobrix en eyeQ nog interessanter door versneld een aantal technologische features te ontwikkelen. De nieuwe sales afdeling van het Smart2IT gaat deze platforms vervolgens internationaal lanceren. Smart2IT onderhoudt goede banden met kennisinstellingen in de regio. Zo zijn via Universiteit Twente en Saxion Hogeschool meerdere (onderzoek)stagairs werkzaam. AR en VR hebben de toekomst en passen bij een duurzame wereld waarin software steeds slimmer wordt en realtime situaties ondersteunt. 

Datum: 23 juli 2019 |

Bron tekst: Oost NL |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #creatievetechnologie