RoboTeam Twente één van de beste teams binnen RoboCup

Begin juli nam het RoboTeam Twente voor de derde keer deel aan de RoboCup én met succes; na een 14e en 7e plek in 2017 en 2018 heeft het team dit jaar een 5e plek behaald.  Daarmee is het RoboTeam Twente goed opweg om zich te profileren naar een eersterangs team binnen de Small Size League.

In het kort

  • Robotisering neemt een steeds belangrijke plek in de arbeidsmarkt in en speelt op steeds meer terreinen van onze samenleving een rol.
  • RoboTeam Twente neemt jaarlijks deel aan de RoboCup, maar heeft daarnaast als doel om een bijdrage te leveren aan het boeken van vooruitgang op het gebied van robotica. 

Global Goal

global goal icon
Een sterk team aan robots

Het RoboTeam Twente liet door de overwinning tegen ER-force zien dat zij het afgelopen jaar een sterk team aan robots had neergezet om het toernooi in te gaan. Na deze eerste overwinning volgden twee wedstrijden die het team verloor tegen onder andere ZJUNlict, de regerend wereldkampioen. Het team had problemen met Yorgen, het systeem dat ervoor zorgt dat de robots zich aan de spelregels houden. Dit leverde veel gele kaarten op en het Twentse team moest de lagere rondes van de knock-out fase in. 

Technologische verbetering

Met nog 22 uur tot de volgende wedstrijd gingen de mechanica-, elektronica- en softwareteams aan het werk om de problemen van de vorige wedstrijden op te lossen. 

 

De wedstrijd tegen OP-AmP, uit Japan leverde veel spanning op. Met een gelijke stand op het scorebord kreeg het Japanse team een penalty, die benut werd. Echter zag de scheidsrechter dat de Japanse robot de bal tweemaal had aangeraakt, waardoor het doelpunt ongeldig zou worden verklaard. OP-AmP was het hier niet mee eens, maar na het bekijken van verschillende videobeelden besloot de scheidsrechter om het doelpunt af te keuren. In de verlening die volgde zorgde de Twentse robot KAREN voor het winnende doelpunt. Een belangrijk doelpunt, want hiermee had het RoboTeam Twente een belangrijke overwinning geboekt en overleefde het team het eerste deel van de knock-outfase.

 

De volgende wedstrijd werd 13 uur later gespeeld om 8:00 op zondagochtend, tegen MRL uit Iran. Al na twintig seconden moesten de Twentse robots de bal uit het net vissen. Het bleek de opmaat na een kansloze ochtend. Het offensief sterke MRL won met 6-1.

 

Het Twentse studententeam kijkt met trots terug op de vijfde plek in de eindklassering. „We kunnen nu met recht zeggen dat we één van de beste teams ter wereld zijn binnen de RoboCup“, zegt Inkeri Kollmann namens het team. „We zijn bovendien tweede geworden in de categorie meest verbeterde team. Met deze erkenningen en statistieken weten we dat we op het goede pad zitten, terwijl we pas drie jaar bestaan. We zijn op dit moment de resultaten van het toernooi aan het evalueren en werken aan de overgang naar het nieuwe team. Nu begint het belangrijke proces van kennis en ervaring overbrengen naar het nieuwe team, wat hopelijk het succes van de voetbalrobots van de Universiteit Twente kan doorzetten!“

Robotisering steeds belangrijker

RoboTeam Twente heeft als doel om de RoboCup te winnen. Daarnaast willen zij een grote bijdrage leveren aan het boeken van vooruitgang op het gebied van robotica en technologische verbeteringen testen die wellicht in andere sectoren kunnen worden toegepast. 

 

Robots worden namelijk niet alleen ingezet bij een potje voetbal, maar nemen steeds vaker een belangrijke plek in de arbeidsmarkt in en speelt op steeds meer terreinen van onze samenleving een rol. 

Datum: 10 juli 2019 |

Bron tekst: RoboTeam Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #robotica