Verspringen met een sensorpak

Het verspringen krijgt bij de komende FBK Games een geheel nieuwe dimensie. Door gebruik van innovatieve technologie en een nieuw finale-format wordt het verspringen nog spannender. Tijdens de FBK Games zal Ignisious Gaisah in een met sensoren uitgerust Xsens-pak deelnemen, wat zorgt voor een nieuwe dimensie in het verspringen.  Ook de finale waarin de verspringers ‘head-to-head’ tegen elkaar strijden geeft extra beleving aan het event.  

In het kort

  • FBK Games is de proeftuin voor techniek. Dit jaar zal voormalig wereldkampioen Ignisious Gaisah zijn sprongen uitvoeren in een pak vol met sensoren.
  • Het verspringen met sensorpak biedt atleten en trainers inzicht in hun prestaties en het brengt verspringen dichter bij het publiek. 

Global Goal

global goal icon
3D animaties en live data-analyses

Het verspringen met sensorpak biedt atleten en trainers inzicht in hun prestaties en het brengt verspringen dichter bij het publiek. Middelsde sensoren kunnen bewegingen van de atleet, zoals houding, zweeffase, afzethoek of zwaartepunt direct na de sprong geanalyseerd worden. De verkregen 3D animaties en verzamelde data worden tijdens de FBK Games naar het grote scherm in het stadion gestreamd en mondeling door de analist toegelicht. Op deze wijze kan het publiek de fijne kneepjes van het verspringen leren en wordt het kijken naar verspringen nog leuker.

 

De uit Nederland afkomstige innovatieve bewegingssystemen op basis van miniatuursensoren worden onder andere ingezet voor sportanalyse en wetenschap, en het analyseren van beweging in de gezondheidszorg en ergonomie.

Ignisious Gaisah trekt verspringspikes weer aan

Nederlands recordhouder verspringen (8,29 meter) en voormalig wereldkampioen indoor Ignisious Gaisah zal tijdens de FBK Games nog éénmaal zijn verspringspikes aantrekken. Vorig jaar nog vloog hij naar 7,93 meter, net niet genoeg voor deelname aan de Europese kampioenschappen in Berlijn. Sindsdien is hij zich meer gaan concentreren op het trainerschap. Voor de FBK Games maakt hij een uitzondering en trekt hij niet alleen zijn verspringspikes aan, maar voert hij zijn sprongen uit in het pak vol met sensoren. Gaisah: “Ik kijk ernaar uit om weer op de baan te staan en te doen waar ik het meest van hou: verspringen!”

Ellen van Langen: innovatieve games

“Als proeftuin van de atletiek en innovatieve games blijven we vernieuwen. Afgelopen jaar introduceerden we de wavelight bij de FBK Games, dit jaar nemen we het publiek mee in weer een andere technologie, nu toegepast bij het verspringen. De analyses zijn niet alleen interessant voor de toeschouwers, maar bieden ook sporters en trainers meer inzicht in geleverde prestaties.”

 

Hans Kloosterman, Meeting Director FBK Games, verheugt zich op het verspringen: “FBK Games is het meest innovatieve atletiekevenement ter wereld. Wij proberen nieuwe dingen uit en laten het publiek zien hoe nieuwe formats en technologieën ook in de atletiek een steeds belangrijkere rol innemen. Met Xsens hebben we hierin een geweldige partner gevonden; een prachtig Twents bedrijf dat wereldwijd acteert.” 

Jump off

De IAAF heeft de organisatie van de FBK Games in Hengelo gevraagd om het verspringen uit te voeren in het nieuwe ‘Jump-Off’-format. Daarbij strijden de verspringers in de finale ‘head-to-head’ tegen elkaar. Grootste ster is regerend wereldkampioen Luvo Manyonga uit Zuid-Afrika, die met zijn persoonlijk record van 8,65 meter niet eens zo ver verwijderd is van het waanzinnige stadionrecord van de Panamees Irving Saladino, die in 2008 maar liefst naar 8,73 meter vloog. 

 

Het verspringen mannen wordt op zondag 9 juni een onderdeel om halsreikend naar uit te kijken. Na de eerste drie reguliere pogingen gaan de acht springers met het beste resultaat achter hun naam naar de kwartfinales. Nummer 1 in de tussenstand tegen nummer 8, nummer 2 tegen nummer 7, enzovoorts. De vier winnaars gaan naar de halve finales, en uiteindelijk strijden de winnaars daarvan in hun ultieme poging om de winst. In die laatste drie ronden is er dus telkens geen uitweg meer mogelijk, geen herkansing. Het is alles of niets.

 

Manyonga kijkt ernaar uit ook dit jaar weer in Hengelo deel te nemen:“Natuurlijk ga ik altijd voor de winst. Zo lang ik gefocust ben op mijzelf en wat ik moet doen, spring ik op mijn best. Ik geniet altijd enorm van de FBK Games.”

Datum: 27 mei 2019 |

Bron tekst: FBK Games |

ReadAlso 298

Lees meer over #Technologie en sport