Digitale regie op facilitaire verstoringen

Om zo min mogelijk te worden geconfronteerd met rommel en viezigheid is een efficiënt ketenproces van schoonmaak nodig. Het Almelose schoonmaakbedrijf Asito ontwikkelde een nieuw online navigatieplatform waarmee facilitaire verstoringen snel zichtbaar zijn en aangepakt kunnen worden.    

In het kort

  • Rommel en viezigheid is geen gezicht en snelle schoonmaak is gewenst 
  • Het papieren proces om schoonmaak in te regelen gaat nu over op digitaal
  • Asito ontwikkelde een eigen Digitaal Service Platform voor een efficiënt schoonmaakproces

Global Goal

global goal icon
Tijdrovend proces

Op het Asito Digitaal Service Platform worden facilitaire verstoringen op een digitale kaart uitgezet, zoals een omgevallen koffie. Op grote objecten kost het veel tijd om verstoringen op tijd op te lossen, het komt weleens voor dat een gemorst bekertje koffie langer op de grond ligt dan nodig is. Wouter Arkink, Innovatiemanager bij Asito, legt uit: “als iets moet worden opgeruimd kreeg onze medewerker in het regiecentrum daarvan een melding. Het regiecentrum meldde dit bij de objectleider die op zijn beurt op zoek ging naar de schoonmaakkracht die het dichtst bij de verstoring in de buurt was. Dat deed hij door al onze medewerkers één voor één op te bellen, aangezien hij niet weet waar onze schoonmaakkrachten zich bevinden. De dichtstbijzijnde schoonmaakkracht moest dan alsnog op zoek naar de gemorste koffie. Een tijdrovend karwei, met als gevolg dat de rommel onnodig lang bleef liggen. Met het Asito Digitaal Service Platform is dat nu verleden tijd.”

Efficiency winst door uniek platform

Op het nieuwe platform worden signalen op een interactieve kaart aangemaakt, zodat schoonmaakkrachten direct kunnen reageren. Dit geeft schoonmaakkrachten meer autonomie en zorgt voor een grote efficiëntie slag.

 

Volgens Arkink maakt de app gebruik van digitale indoor kaarten: “het regiecentrum kan in de app aangeven waar de verstoring zich exact bevindt, waarna de dichtstbijzijnde schoonmaker automatisch een melding ontvangt. De app navigeert diegene vervolgens naar de precieze locatie van de verstoring. We werken door deze app niet alleen veel efficiënter, het vergroot eveneens de passagiersbeleving.”

Doorontwikkeling

De app is nu gebouwd voor de schoonmaak op Schiphol, maar een aangepaste variant is straks ook toe te passen op andere grote locaties. De app wordt in de toekomst een platform voor allerlei facilitaire verstoringen. Sensoren kunnen straks precies laten zien waar bijvoorbeeld een prullenbak geleegd moet worden, wanneer het kopieerapparaat onderhoud nodig heeft of wanneer een bepaalde plant water moet hebben. Tot nu toe was het doorspelen van sensor informatie naar de werkvloer ingewikkeld, het Digitaal Service Platform lost dit op. De facilitaire taken zijn eventueel te koppelen aan verschillende medewerkers, dus niet alleen aan schoonmaakkrachten, maar ook aan beveiligers, conciërges enzovoort. Ketensamenwerking wordt daardoor een stuk gemakkelijker. Hiervoor zoekt Asito nog samenwerkingen met facilitaire partners.

Datum: 23 juli 2019 |

Bron tekst: Asito |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #communicatietechnologie