Toekomsttalenten vasthouden door ze los te laten

Het IT-talent van de toekomst hier in Twente houden. Dat is het doel van TalentIT Twente: een initiatief vanuit het Twentse bedrijfsleven en het onderwijs. Samen matchen zij studenten met bedrijven, om jongeren zo te laten ervaren welke mooie bedrijven en mogelijkheden er in deze regio allemaal zij n. Hoe dat matchen werkt en waarom dat zo belangrijk is, vertelt voorzitter Jeroen van de Lagemaat. 

In het kort

  • Er is een tekort aan goed ICT-personeel en met de snel digitaliserende wereld, inclusief het bedrijfsleven in alle sectoren, wordt dat alleen maar groter.
  • TalentIT stimuleert studenten om bij Twentse bedrijven over de vloer te komen om zo te laten zien wat Twente allemaal te bieden heeft.
  • De laatste twee jaar zijn er ruim 180 studenten bij meer dan 40 bedrijven geplaatst.

Global Goal

global goal icon

‘We hebben hier in de regio een tekort aan IT-toppers. Studenten vertrekken na hun studie weer. Dat zien we vooral bij hbo-studenten die na hun studie naar het westen gaan. De wo-studenten in Twente komen vaak vanuit alle hoeken van de wereld en vertrekken dan na hun studie ook weer. Zonde, want dat zijn juist de talenten die we hier graag willen behouden. Er is al een tekort aan goed ICT-personeel en met de snel digitaliserende wereld, inclusief het bedrijfsleven in alle sectoren, wordt dat alleen maar groter.'

 

'We merkten dat studenten eigenlijk geen goed beeld hebben van de kansen in Twente en de bedrijven waar ze zich kunnen ontwikkelen. Daarom stimuleert TalentIT ze om tijdens hun studie veel bij bedrijven over de vloer te komen, bijvoorbeeld voor een stage, afstudeeropdracht of zelfs als bijbaantje. Daarbij stellen we vragen als: ‘Wat drijft jou?’ en ‘Bij welk type bedrijf zou je willen werken?’ Zodat we een goede match kunnen maken en de studenten zelf ervaren hoe leuk en kansrijk deze regio voor ze is. En dat ze zelf gaan voelen dat we in deze regio heel blij zijn om je te hebben. Hier zitten de bedrijven écht op je te wachten. Andersom is het voor bedrijven ook heel positief: zij ervaren dan ook hoe belangrijk zo’n nieuwe impuls is binnen je organisatie. Iemand met een frisse blik en de meest recente kennis van zaken.’

Ken je kansen

TalentIT is inmiddels twee jaar actief. Tijdens die twee jaar hebben we zo’n 180 studenten bij meer dan 40 bedrijven geplaatst. En steeds meer bedrijven melden zich. Dat is mooi want hoe meer diversiteit we hebben hoe beter we kunnen matchen. Zo hebben we nu een studententeam Esports vanuit het Saxion en de Universiteit Twente. Die jongeren zijn de hele dag bezig met bepalen hoe ze een spel zo goed mogelijk kunnen spelen, dat draait om big data kunnen analyseren. Stuk voor stuk studenten die dus heel graag en goed data-analyses uit kunnen voeren voor bedrijven. 

 

Tegelijkertijd kunnen zij dan eens meelopen bij het bedrijf. Die ervaring is heel belangrijk. Uit een onderzoek van ‘Keeping Talent in Twente’ bleek namelijk dat studenten na hun studie vertrekken omdat ze hier geen bedrijven kennen. Namen als Demcon, Thales of hun eigen onderwijsinstelling komen nog wel voorbij, verder hebben ze geen flauw idee. Nou, als je geen bedrijven kent om voor te willen werken, dan vertrek je naar de Randstad waar je ze waarschijnlijk wel kunt opnoemen. Wat TalentIT tussen de oren wil krijgen is dat er hier een breed portfolio aan bedrijven is waar je IT-werk kunt doen. Er zijn verrassende voorbeelden, zoals slagerij Huuskes, waar het gehele bestel-, productie- en leverproces volledig geautomatiseerd is met een groot eigen datacenter.

 

Of Dynobend in Haaksbergen, die buigmachines maken waarbij de software helemaal bepaald hoe de buizen gebogen kunnen worden. Daar werken op de ontwikkelingsafdeling meer ICT-ers dan werktuigbouwkundigen. Wat we onder studenten ook steeds meer horen is dat ze een baan en bedrijf zoeken met maatschappelijke gedrevenheid. Een plek waar ze de wereld kunnen verbeteren, kunnen werken aan een schoner milieu of een positieve impact kunnen maken. Veel initiatieven en bedrijven in Twente sluiten daar perfect bij aan, daar moeten we werk van maken. Laten zien wat we in huis hebben. Die Twentse cultuur mogen we best wat meer in de etalage zetten. Niet zo van ‘Twente is het Silicon Valley van Europa’ ofzo, maar gewoon met onze eigen kracht en charme: hier kun je op een prettige en zinvolle manier werken bij bedrijven die je écht waarderen.’

Datum: 19 juli 2021 |

Bron tekst: INN'twente |

Auteur: Veertje Heemstra

Lees meer over #informatietechnologie