Kleine nitrile handschoentjes, grote impact

Minder afval produceren is een grote wens. Asito ontwikkelde daarom een groenere variant van het blauwe handschoentje. Deze slimme oplossing zorgt voor een grote besparing en een hogere medewerkerstevredenheid.     

In het kort

  • Afval is belastend voor het milieu. Minder afval produceren is daarom een grote wens. 
  • Schoonmaakbedrijf Asito transformeerde de blauwe handschoentjes in een duurzame groene variant.
  • Tijdens de pilot waren ook medewerkers zeer tevreden. Op meer stations worden de nieuwe handschoentjes nu gebruikt. 

Global Goal

global goal icon
Duurzaam groen

Asito kijkt graag naar de toekomst, vandaar dat Alex Alkemade, vestigingsmanager bij Asito Transport en verantwoordelijk voor stationsreiniging, een paar maand geleden op zoek ging naar een ‘groenere’ variant van het blauwe handschoentje. Het werd letterlijk én figuurlijk een groenere handschoen: “een groene huishoudhandschoen die minimaal 3 weken meegaat. Alex Alkemade legt uit: “we gooien nu zo’n 800 kilo nitrile handschoenen per jaar weg. En dan te bedenken dat die handschoenen niks wegen, dan is 800 kilo heel erg veel! De groene huishoudhandschoen weegt zwaarder en zijn ook in aanschaf duurder, maar bij goed gebruik gaan ze veel langer mee. In de praktijk zijn de schoonmaakkrachten erg tevreden over de duurzame oplossing. Schoonmaakkracht Judith Dalfour vertelt: “ze gaan niet zo snel kapot. Ik gebruikte eerder zo’n 4 tot 5 paar handschoenen per dag, en als het druk was zeker wel 8 of 9. Maar met deze groene handschoenen doe ik nu al 5 weken!”

Grote besparing

Uitgerekend besparen we ongeveer 730 kilo per jaar door over te gaan op de groene. Een behoorlijke besparing, aangezien een schoonmaakkracht nu gemiddeld zo’n 4 tot 5 nitrile exemplaren per dag verbruikt. We hebben een pilot gedraaid op de stations Amsterdam Bijlmer ArenA, Almere en Zwolle. De pilot was zo succesvol, dat we het verder gaan uitrollen bij alle stations in de regio Noordoost,” vertelt Alex.

Goed voor milieu én mens

In eerste instantie doelde Alex op het duurzaamheidsaspect, maar er komt achteraf ook een stukje medewerkerstevredenheid bij. Schoonmaakkracht Judith: “ik vond de blauwe handschoentjes te strak zitten en deze zijn ook nog veel steviger! Ik vind het ook fijn dat ze langer zijn, ze komen over mijn polsen heen. Vooral bij een smerig klusje is dat erg fijn, dan krijg ik mijn mouwen niet nat.”
Michael ter Harmsel, objectleider bij Asito Transport, begeleide de pilot op station Amsterdam Bijlmer ArenA: “ik had het niet direct verwacht, maar iedereen is zo tevreden over de handschoenen. Ik dacht dat iedereen zou moeten wennen aan het feit dat ze deze nieuwe handschoenen moeten uitwassen na gebruik, of dat ze dikker zijn. Maar iedereen is positief, ze willen niks anders meer!”

Datum: 23 juli 2019 |

Bron tekst: Asito |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #duurzaam