Blooming IT behoudt kostbare IT-studenten voor de regio

De IT-sector kampt al jaren met een tekort aan personeel, en sinds de coronacrisis is alleen maar meer duidelijk geworden hoe belangrijk deze sector is. Ook dankzij de crisis is daarom de vraag naar talent in de IT toegenomen; hoe meer wij online en op afstand werken, hoe groter de vraag naar IT-oplossingen. Het Twentse initiatief Blooming IT ziet enerzijds bedrijven die schreeuwen om personeel, maar anderzijds veel hoogopgeleide IT’ers die geen connectie met het bedrijfsleven kunnen vinden. “Dat is erg jammer”, zegt Susan van Bruijnsvoort, medeoprichter van Blooming IT. “We willen heel graag een bijdrage leveren. Hele talentvolle studenten vallen soms weg omdat zij hun plek niet kunnen vinden, dat willen wij voorkomen”. 

In het kort

  • Er is een groot tekort aan personeel in de IT
  • Studenten hebben moeite met het vinden van relevante bijbanen, stages en junior posities. Bedrijven schreeuwen juist om talent en kunnen de studenten moeilijk vinden
  • Blooming IT koppelt student aan bedrijfsleven middels geautomatiseerd platform 

Global Goal

global goal icon
Blooming IT

Susan van Bruijnsvoort en Fleur Oudenampsen zijn de oprichters van Blooming IT. Beiden doceren momenteel IT op Hogeschool Saxion in Enschede. Ze hebben dus de ideale basis om studenten te kunnen binden aan bedrijven in Twente. “Wij kennen de studenten heel erg goed. Ze komen regelmatig bij ons, om te vragen of wij ze kunnen helpen aan een stage of bijbaan”, zegt Susan. “We zijn onafhankelijk van het Saxion maar werken wel samen met de hogeschool, zo hebben we vorig jaar een conferentie voor 300 studenten georganiseerd, en dat stond gewoon in het rooster van de studenten zodat ze er allemaal van op de hoogte waren en de kans kregen om erbij te zijn.” 

Mismatch

Hoe is het mogelijk dat HBO ICT studenten zo felbegeerd zijn, maar toch zeggen dat ze geen relevant werk kunnen vinden? Blooming IT wil daarmee afrekenen en de schakel vormen tussen student en bedrijf. “Wij vinden dat ook heel gek want die studenten HBO ICT worden door iedereen gezocht, maar zitten bijvoorbeeld als bijbaan gewoon bij de Albert Heijn achter de kassa, of ze werken in de horeca. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar zij hebben vaardigheden die gezocht worden en ze worden niet gevonden.” Blooming IT heeft in maart een eigen platform gelanceerd, wat door Susan en Fleur zelf is ontwikkeld. Studenten en bedrijven kunnen zich aanmelden, waarna er een automatische matchmaking plaatsvindt. “Wij willen het voor studenten heel laagdrempelig maken om bedrijven in de regio te vinden, dan weten ze meteen of dat wel of niet bij hun ambities past.” Blooming IT organiseerde meerdere succesvolle events en conferenties. Zo organiseerden zij bijvoorbeeld events om de deelname van vrouwen en meisjes binnen de IT te stimuleren en informeren zij via verschillende conferenties HBO studenten over de mogelijkheden in de IT-branche. 

Twentse talent-initiatieven

Naast Blooming IT zijn er nog een aantal andere initiatieven die zich bezighouden met het koppelen van jong talent aan Twente. Denk zoal aan Studentpower, SSE Group, TechniekPact en TalentIT. Blooming IT staat in contact met al deze andere organisaties zodat uiteindelijk de krachten gebundeld kunnen worden. Ze hebben immers dezelfde missie: talent aan de regio binden en daarmee de regio vooruithelpen. Susan en Fleur wonen beiden in de regio en zijn hier erg tevreden, daarom willen zij graag hun steentje bijdragen. “Niet alle studenten beseffen dat je veel impact kan maken in de regio. Er gebeuren soms hele gave dingen drie straten verder. Je moet de bedrijven alleen even weten te vinden.”
 

 

Datum: 30 juli 2020 |

Bron tekst: Blooming IT |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #ict