OneThird haalt 1,5 miljoen euro op in de strijd tegen voedselverspilling

Foodtech bedrijf OneThird haalt een financiering op van 1,5 miljoen euro, om retailers te helpen voedselverspilling tegen te gaan, in een ronde geleid door SHIFT Invest samen met Oost NL. OneThird kan met haar optische technologie ‘zien’ hoe lang groente en fruit houdbaar blijven. De investering stelt OneThird in staat de techniek uit te breiden naar additionele soorten groenten en fruit zodat zij een totaaloplossing kan bieden voor retailers en hun ketenpartners. Het bedrijf breidt daarnaast het technische team uit door de overname van Impact Analytics, een expert in beeldanalyse. OneThird vestigt zich op het Kennispark Twente.

In het kort

  • Een derde van het voedsel dat we jaarlijks produceren belandt niet op het bord van de consument. Daarmee is het een van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.
  • Met de artificial intelligence technologie van OneThird kunnen partijen in de keten binnenin groente en fruit 'kijken' en daarmee inzicht krijgen in de interne kwaliteit. 

Global Goal

global goal icon
Voedselverspilling tegengaan

One-third of food is wasted! Een derde van het voedsel dat we jaarlijks produceren belandt niet op het bord van de consument. De Verenigde Naties benoemen voedselverspilling als één van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en adresseren dit in Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 12.3 (SDG12.3); het halveren van de verspilling voor 2030. Grote retailers en hun ketenpartners hebben de handen ineengeslagen in de coalitie genaamd 'Champions 12.3' om hier actief aan bij te dragen. Nederland heeft als doelstelling om uiterlijk in 2030 1 miljoen ton minder voedsel per jaar te verspillen.

 

Verse producten op tijd van de teler naar de retailer krijgen vereist complexe logistiek, vooral omdat de kwaliteit varieert tijdens het seizoen en door omgevingsfactoren zoals het weer. Met de scanner technologie van OneThird kunnen partijen in de keten binnenin groente en fruit 'kijken' en daarmee inzicht krijgen in de interne kwaliteit. Door de data te combineren met camerabeelden van buitenaf en andere relevante gegevens, wordt met behulp van kunstmatige intelligentie de kwaliteit van de producten nauwkeurig bepaald. Dat levert waardevolle informatie op, niet alleen over de houdbaarheid, maar ook over de smaak en rijpheid.

 

"Met onze unieke voorspellende technologie kunnen kwaliteitsinspecteurs in de gehele voedselketen snel objectieve feedback krijgen over de houdbaarheid en andere kwaliteitsparameters van verse producten, zoals avocado’s en aardbeien," legt Marco Snikkers, oprichter van OneThird, uit. Gebrek aan nauwkeurige informatie over de houdbaarheid van verse producten leidt tot onnodige verrassingen in de toeleveringsketen en dat kan leiden tot negatieve ervaringen van consumenten en verspilling. “Met nauwkeurige en real-time informatie over de productkwaliteit kunnen de verschillende partijen in de voedselketen beter beslissen welke producten waar naartoe getransporteerd worden en tegen welke prijs; zodat er minder voedsel wordt verspild, voordat het de consument bereikt.”

 

Toine Timmermans, Directeur bij Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV) voegt hier aan toe: “STV werkt systematisch, met de hele keten, overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen naar die 1 miljoen ton toe. Samen maken we van Nederland één van de eerste landen ter wereld die voedselverspilling met de helft weet te verminderen. Via innovatieve optische technologie van OneThird lukt het nog beter grip te krijgen op de kwaliteit van verse groenten en fruit, en worden voedselketens meer wendbaar en verspillingsvrij.”

Financiering en vestiging

"De oplossing van OneThird om voedselverspilling tegen te gaan past goed bij de doelstellingen van Oost NL: Het mogelijk maken om een doorbraak te kunnen realiseren in het oplossen van wereld wijde maatschappelijke uitdagingen, door te investeren in innovatieve bedrijven in onze regio. In Oost-Nederland hebben we een goed netwerk van hightech bedrijven rond de Universiteit Twente. En Wageningen University & Research is één van de grootste instituten gericht op landbouw en voedsel. OneThird werkt al actief samen met deze instituten, dus we zijn erg blij dat ze besloten hebben zich in Enschede te vestigen", zegt Chimwemwe de Gaay Fortman manager Capital van Oost NL. Oost NL begeleidde OneThird bij hun vestiging op Kennispark Twente en bracht het bedrijf in contact met de Universiteit Twente op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI). “Voor ons is de aanwezigheid van kennis en talent over AI een doorslaggevende reden geweest om te kiezen voor Twente. Op het Kennispark kunnen we onze groeiambities waarmaken,” zegt Snikkers over de keuze voor Twente.

 

"We zijn verheugd het team van OneThird te kunnen ondersteunen en zijn ervan overtuigd dat ze goed gepositioneerd zijn om een grote positieve impact te bewerkstelligen in de waardeketen van vers groente en fruit. Naast het beschikbaar maken van houdbaarheidsinformatie, draagt het digitale kwaliteitsplatform eraan bij dat alle partijen samen kunnen werken om maximale efficiëntie te bereiken," zegt Koen Hooning, Investment Manager bij SHIFT Invest. "De missie van OneThird om voedselverspilling tegen te gaan past goed binnen de doelstelling van ons fonds."

 

De start van OneThird was het resultaat van een digitaal innovatieproject van het Amerikaanse Ocean Insight, onderdeel van Halma. Halma financierde de initiële fase van OneThird om de technologie te valideren bij haar eerste klanten. In 2020 is OneThird verzelfstandigd om daarmee de kans te krijgen de ontwikkelingen te versnellen en extern kapitaal te verkrijgen met als resultaat de investering van SHIFT Invest en Oost NL.

Datum: 20 april 2021 |

Bron tekst: OneThird |

Auteur: OneThird

Lees meer over #voedingstechnologie