Earth is calling... Edgar de Poel

Meelwormen: voer van de toekomst?

 

Meelwormen zijn een bron van zeer gunstige voerconversie. Het heeft een geringe uitstoot in vergelijking met andere dierlijke eiwitproducenten en een mogelijke reductie van grondstoffen. Bovendien bespaart het ook nog eens de nodige productieruimte om insecten als meelwormen te kweken. Edgar van der Poel heeft besloten een meelwormenboerderij te beginnen. 

In het kort

  • We moeten met zijn allen opzoek naar betere voedingsbronnen, voor mens en dier
  • Edgar de Poel is hier al volop mee bezig met zijn meelwormen boerderij

Global Goal

global goal icon
Over Edgar de Poel

Edgar de Poel is van oorsprong landbouwkundig ingenieur. Hij heeft veel advieswerk gedaan. Sinds twee jaar woont zijn familie op een boerderij in Markelo en is hij recent gestart als meelwormenboer. Hij doet dit samen met twee andere geïnteresseerden in Overijssel en Gelderland die op verschillende locaties ook kweekruimtes aan het opbouwen zijn. In de startcel worden inmiddels de eerste meelwormen gekweekt als ouderdieren. Voor zijn inzet voor duurzaamheid heeft hij de “Holtbar” ontvangen, een doorgeef kunstwerk dat zijn naam dankt aan het Twentse woord voor “houdbaar”.

Milieu

De ideële ondernemer ziet grote kansen voor zijn onderneming. “Voor het produceren van meelwormen heb je geen grote stallen nodig en ook geen grond. De productie van meelwormen is bovendien minder belastend voor het milieu, want je hebt aanzienlijk minder plantaardig voer nodig dan voor runderen en varkens. Nog een voordeel: de organische mest die meelwormen produceren is uitermate geschikt als bodemverbeteraar.”

Duurzaamheid

Edgar de Poel ziet zijn werk nu als een soort expertisecentrum. “We zijn begonnen. Niet praten, maar doen. Ik heb hier nu de mogelijkheid om van alles te onderzoeken. Zoals ervaring opdoen om het uiteindelijk grootschaliger te maken, of bijvoorbeeld het verwerken van het restproduct tot pellets voor gebruik in de eigen kachel. Het gebruik van de hoog organische mest voor verbetering van de verschralende gronden, het automatiseren van het proces en het energieneutraal maken van de cellen. En een mooi voordeel, ik kan in theorie gewoon met vakantie. Bij lage temperaturen gaan de meelwormen in ruste en als ik terugkom, zetten we de temperatuur weer hoger en gaan we weer verder”.

Datum: 12 februari 2018 |

Bron tekst: Tubantia |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling