Emiel gaat voedselverspilling tegen met restaurant Joann

Emiel Kwekkeboom is kok in hart en nieren. Niet alleen is het zijn passie, hij is er ook erg goed in. In 2017 won hij de gouden koksmuts, wat eigenlijk inhoudt dat hij Nederlands kampioen koken was. Emiel heeft in het westen van het land een glanzende carrière opgebouwd en onder andere bij restaurant la Rive in het Amstel hotel gewerkt. Naast koken en zijn vriendin Mandy is Emiel eigenlijk ook altijd een beetje verliefd op Twente gebleven. Emiel keerde een jaar geleden terug naar Twente om zijn eigen restaurant, Joann, op te richten. Tijdens de Rode Loper 2020 vertelde Emiel hier alles over. Meer weten over zijn restaurant, en waarom hij deze stap heeft gemaakt? Lees hieronder verder.

In het kort

  • Topkok Emiel Kwekkeboom was podiumgast van de Rode Loper 2020
  • Emiels droom kwam uit toen hij zijn eigen restaurant Joann in Enschede op kon richten
  • Joann werkt met één wisselend menu, waardoor vraag en aanbod van seizoenen gevolgd kan worden en voedselverspilling tegen wordt gegaan

Global Goal

global goal icon
Twentse kok

Emiel Kwekkeboom komt uit Losser, daar is hij geboren en heeft hij tot zijn 21e gewoond. Nadat hij de havo had afgerond begon hij aan zijn koksopleiding aan de Cas Spijkers Academie. Destijds nog in de Lutte, inmiddels is deze opleiding ondergebracht bij het ROC in Almelo. Daar heeft Emiel een prettige tijd gehad en de benodigde kennis opgedaan om zijn culinaire carrière een kickstart te geven. Hij vertrok met Mandy, zijn vriendin, naar het westen en deed daar veel nuttige kennis en ervaring op. Hij heeft onder andere 7 jaar in restaurant la Rive, onderdeel van het Amstel hotel, gewerkt. Niet alleen het koken zelf, maar ook het aansturen van grote teams heeft hij daar geleerd.

Een droom

Toen Emiel in 2017 de gouden koksmuts won kreeg hij veel media-aandacht. Hij weet nog goed dat hem destijds werd gevraagd wat zijn droom was. Zijn antwoord op die vraag: voor mezelf beginnen in Enschede.

“Het was mijn droom om mijn eigen restaurant in Enschede te beginnen”

Drie jaar later is hem dat al gelukt. “Als je nog maar 29 bent en al begint met je eigen restaurant dan ben je nog vrij jong natuurlijk, maar het is zo gelopen en het bevalt harstikke goed.” En Mandy dan, hoe ziet zij dit? “Mandy heeft ooit in een artikel gezegd: het was altijd Emiels droom, maar ik ben langzaam in Emiels droom gegroeid.” Het stel is blij dat deze kans op hun pad is gekomen en vindt het fijn om weer in Twente te zijn.

Twentse nuchterheid

Emiel zegt zich wel echt een Tukker te voelen, maar voelde zich niet zozeer niet op zijn plek in de Randstad. Zijn Twentse eigenschappen kwamen hem daar juist goed van pas, ervaarde hij. “Ze waren er in het westen ook wel blij mee. Ik denk dat wij in Twente wel een goede nuchtere persoonlijkheid hebben en gewoon hard willen werken. Niet zeuren maar gewoon doen. Daar heb ik wel vaak het verschil mee kunnen maken.”

Niet zeggen, maar bewijzen

Tijdens de Rode Loper 2020 kwam Emiel bescheiden over, hoewel Harm Edens hem een beetje pushte benadrukte Emiel liever niet dat het heel bijzonder is wat hij doet. Hierop terugkijkend zegt Emiel: “Sommigen vonden het wat minder, die vonden dat ik een grotere mond moest hebben, maar dat zit er bij mij gewoon niet in. We zijn net begonnen dus waarom zou ik van de daken schreeuwen dat wij zo goed bezig zijn. Ik ben van het eerst bewijzen.”

“Eerst laten zien, dan komt de rest vanzelf wel. Ik denk uiteindelijk ook wel dat dat de kracht is van ons.”

Emiel laat de resultaten van zijn werk voor zich spreken, en werkt eerder aan zichzelf dan aan hoe anderen hem zien. Deze karaktereigenschappen en drive tot zelfontwikkeling zullen ongetwijfeld hebben bijgedragen aan zijn succes. Hij stond niet voor niets op het podium tijdens de Rode Loper. Emiel heeft als kok mooie prijzen gewonnen en het concept achter Joann levert een belangrijke bijdrage aan een betere wereld.

Één menu

Joann werkt met één wisselend menu. Nu denk je misschien in eerste opzicht, waarom draagt dit bij aan een betere wereld? Emiel heeft hier onder andere vanuit duurzaamheidsoverwegingen bewust voor gekozen, omdat je op deze manier de vraag en aanbod die bij het seizoen horen kunt volgen. “Als jij gewoon het seizoen volgt ben je eigenlijk duurzaam bezig, omdat je dan met producten werkt die goed voorradig zijn. Doordat je bijvoorbeeld bepaalde vissoorten tijdens bepaalde seizoenen niet gebruikt kunnen ze zich beter voortplanten. Ook groenten gebruik je op het moment dat ze in het seizoen zijn en daardoor voorradig. Het hangt allemaal met elkaar samen.” Ook dwingt deze beperking hem om creatief te zijn met wat hij voorhanden heeft, zo kan hij zijn gasten telkens opnieuw verassen. Daarnaast is Joann gericht op zero-waste.

“Het gemiddelde restaurant gooit erg veel weg, maar bij ons gooien we eigenlijk niks weg. Wij kopen elke dag in wat we voor het aantal gasten nodig hebben.”

 


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 29 januari 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer talentverhalen #twenteleeft