Earth is calling... Vivera

Innoveren met vleesvervangers en duurzame productie

Begin 2018 lanceerde Vivera als eerste ter wereld een volledig plantaardige ‘biefstuk’ van tarwe en soja, met een eigen smaak, geur, bite en textuur, die zelfs ‘bloedt’ door bietenrood. Duurzaamheid is een inherente kwaliteit die naar voren komt in alles dat het Twentse bedrijf doet. Hiermee worden de CO2-voetafdruk en de milieudruk stelselmatig teruggedrongen. Tegelijkertijd wil de onderneming in een open, transparante dialoog met klanten en eindgebruikers de koppositie wereldwijd versterken.

In het kort

  • CO2-voetafdruk en de milieudruk moet stelselmatig teruggedrongen worden bij produceren van voedsel
  • Bij Vivera is duurzaamheid een inherente kwaliteit die naar voren komt in alles dat het Twentse bedrijf doet

Global Goal

global goal icon
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Vivera

Sinds 1990 is Vivera producent van hoogwaardige, plantaardige vervangers van dierlijk vlees. De meeste vegetarische en veganistische producten van het bedrijf uit Holten zijn gebaseerd op sojabonen. Daarnaast biedt het tal van producten op basis van kikkererwten, mais, rijst, aardappelen, vegetarische kaas, verse groenten of bonen. Begin 2018 lanceerde de onderneming als eerste ter wereld een volledig plantaardige ‘biefstuk’ van tarwe en soja, met een eigen smaak, geur, bite en textuur, die zelfs ‘bloedt’ door bietenrood. Duurzaamheid is een inherente kwaliteit die naar voren komt in alles dat het Twentse bedrijf doet. Hiermee worden de CO2-voetafdruk en de milieudruk stelselmatig teruggedrongen. Tegelijkertijd wil de onderneming in een open, transparante dialoog met klanten en eindgebruikers de koppositie wereldwijd versterken. Door te luisteren naar wensen en verwachtingen. Ook de lokale, Twentse verbinding en deelname in duurzame (inter)nationale ketens zijn belangrijke elementen van het duurzaamheidsbeleid.

Complete veganistische productie

Vier productcategorieën biedt Vivera aan via tal van supermarkten: vegetarisch, veganistisch (100% plantaardig), lupine en biologisch. Voor het jaar 2025 wil Vivera een volledig veganistische productie hebben gerealiseerd, dus vrij van alle dierlijke eiwitten. De beheersing van voedselallergenen zal in dat streefjaar conform de Vital-norm zijn. De eiwitten moeten dan ook volledig van Europese oorsprong zijn. Nu al streeft het bedrijf ernaar om zoveel mogelijk circulair te ondernemen en de complete productiecyclus – van de teelt van de gewassen tot de verwerking van de uiteindelijke restproducten – in eigen hand te houden. Dat helpt ook om de CO2-uitstoot per geleverd product zo laag mogelijk te laten zijn. 

De groenste fabriek van Europa

De ambitie van Vivera is om niet alleen de groenste fabriek van Twente en van Nederland te zijn, maar ook die van Europa te worden. De duurzame aanpak wordt doorgevoerd tot in de kleinste details, ook in meer en meer onderdelen van de totale productieketen. Zo zijn de schaaltjes waarin de voedselproducten in de schappen van de supermarkten liggen, nog lichter gemaakt. Daarmee wordt 23 procent plastic bespaard. Het gebruikte karton is van het FSC-keur. Biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen maken momenteel nog niet standaard onderdeel uit van de verwerking. Zolang er nog eiwit uit eieren wordt gebruikt, komen die uitsluitend van vrije uitloopkippen. De plantaardige producten van Vivera zijn geheel vrij van dierlijke eiwitten en zijn daarom ook geschikt voor veganisten. 

Verantwoorde productie

Nagenoeg alle voedselproducten van Vivera bevatten het mineraal ijzer en vitamine B12, dit zijn essentiële voedingstoffen voor een gebalanceerde maaltijd en een goede aanvulling op een vegetarisch eetpatroon. Bijna alle grondstoffen voor de producten van Vivera komen van Nederlandse bodem. Geteeld en geoogst en vervolgens verwerkt in de Twentse voedselfabriek. De soja komt uit Noord-Amerika en is niet genetisch gemodificeerd. Door het lidmaatschap van de internationale Round Table on Responsible Soy Association (RTRS), probeert Vivera gerichte invloed uit te oefenen voor een wereldwijde dialoog over de verantwoorde sojaproductie. De gebruikte lupine is een klassiek gewas. De bonen van deze vlinderbloemige plant zitten vol eiwitten en vezels. De complete lupineteelt vindt op duurzame wijze plaats in Twente, op de plantages bij Vivera in Holten en bij geselecteerde boeren in de regio. Deze plant produceert stikstof, waardoor kunstmest en CO2 worden uitgespaard. Bovendien verhoogt lupine de biodiversiteit op het veld en in de bodem.

Gecertificeerde duurzaamheid

Door Skal is Vivera gecertificeerd en mag voor de biologische producten het keurmerk ‘EKO’ voeren. Daarnaast beschikt Vivera over certificeringen van het milieubeleid (ISO 14001) en het duurzaamheidsbeleid (ISO 26000). Ook wordt de MVO Prestatieladder nagestreefd op niveau vier. Het dak van de productiehal ligt vol met zonnepanelen voor zelf opgewekte, groene stroom. De voorraadlocatie van Vivera is ingedeeld in klimaatzones, voor optimale koeling tegen minimaal stroomverbruik. Het transport vindt ‘Lean & Green’ plaats met een lokale transporteur om de CO2-uitstoot per product zo laag mogelijk te houden. De zuiveringsinstallatie op de productielocatie in Holten zet productieafval om in een grondstof voor biogasproductie en zorgt zo voor het terugwinnen van energie. Het bedrijf haalt voor 90 procent zelf het vuil uit het afvalwater. Dit resulteert in een CO2-besparing van circa 900 ton op jaarbasis. Het gereinigde oppervlaktewater wordt geloosd in het lokale riool. Het slib dat over blijft wordt elders vergist en levert zo biogas op voor de elektriciteitsvoorziening van circa 3.900 huishoudens en de verwarming van circa 1.550 huizen. Op proefvelden nabij de productielocatie in Twente wordt geëxperimenteerd met de lokale teelt van eiwitten, afwisselend 2,5 hectare koolzaad respectievelijk lupine.

Contactinformatie

Handelsweg 9
7451 PJ Holten
0548 850 000 info@vivera.com www.vivera.com/nl

Global Goals

Datum: 17 mei 2018 |

Bron tekst: Vivera |

Auteur: Jaap de Carpentier Wolf

Lees meer over #Earth is calling