FOTONICA IN TWENTE

INNOVATIE EN SAMENWERKING

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotonica, het gebruik van licht en optische systemen voor diverse toepassingen bloeit in de regio Twente dankzij toonaangevende onderzoeksinstituten, bedrijven en faciliteiten die zich bezighouden met onderzoek, ontwikkeling en productie op het gebied van fotonica.

Het toepassen van fotonica gebeurt in diverse sectoren in Twente, waaronder communicatie, gezondheidszorg, industriële automatisering en landbouwtechnologie. Optische vezeltechnologie wordt gebruikt voor datatransmissie, terwijl optische sensoren worden toegepast in medische apparaten en landbouwrobots.

ONDERZOEK EN ONTWIKKELING

Twente herbergt enkele van Europa’s grootste onderzoeksinstituten op het gebied van fotonica, waaronder:

 • Universiteit Twente: met het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie als leidend onderzoeksinstituut is de UT een vooraanstaande speler in fotonica-onderzoek             en -ontwikkeling.
 • Fraunhofer Innovation Platform: het Fraunhofer Innovation Platform richt zich op het toepassen van geavanceerde productietechnologieën in de industrie, met           een speciale focus op fotonica.
 • Chip Tech Twente
 • Vakgroep Integrated Circuit Design : onder leiding van Bram Nauta onderzoekt en ontwikkelt deze vakgroep geïntegreerde schakelingen met een focus op                       fotonica. Denk daarbij aan fotodetectoren, modulatoren en geïntegreerde optische systemen.

 

FACILITEITEN

Twente herbergt enkele van Europa’s grootste onderzoeksinstituten op het gebied van fotonica, waaronder:

 • MESA+ NanoLab – dit laboratorium biedt hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten voor fotonica en nanotechnologie.
 • New Origin – een centrum dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe fotonische technologieën en toepassingen.
 • High Tech Factory– een faciliteit gericht op het ondersteunen van innovatie en productie op het gebied van fotonica en andere geavanceerde technologieën.

 

BETROKKEN BEDRIJVEN EN SPIN-OFFS

Twente heeft een levendig ecosysteem van bedrijven en startups die actief zijn op het gebied van fotonica, enkele voorbeelden:

 • QuiX Quantum– - een toonaangevend bedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van geavanceerde optische componenten en systemen.
 • LioniX International– – gespecialiseerd in geïntegreerde fotonische componenten en modules voor diverse toepassingen.
 • PhoeniX– – bekend om zijn expertise in fotonicachips en -modules voor telecommunicatie, sensoren en biomedische toepassingen.
 • PHiX–een spin-off die zich richt op de ontwikkeling van innovatieve fotonische oplossingen voor diverse industrieën.

 

Kortom, fotonica bloeit in Twente dankzij een vruchtbare samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en industrie. Met toonaangevende onderzoeksinstituten, innovatieve bedrijven en state-of-the-art faciliteiten blijft deze regio een centrum van fotonische innovatie en ontwikkeling.

MEER WETEN OVER FOTONICA IN TWENTE

Twents ecosysteem zorgt voor toepasbaarheid fotonica

TWENTS ECOSYSTEEM ZORGT VOOR TOEPASBAARHEID FOTONICA

De kracht van het Twentse fotonica ecosysteem

DE KRACHT VAN HET TWENTSE FOTONICA ECOSYSTEEM

Fotonica voor een goede gezondheid

FOTONICA VOOR EEN GOEDE GEZONDHEID