XL BUSINESSPARK

BEDRIJVENTERREIN VOOR GROOTSE ONDERNEMERS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XL Businesspark is hét bedrijventerrein in Twente voor grootse ondernemers. Het biedt ruimte aan (inter)nationale bedrijven in de productie, logistiek, transport, distributie en industrie.

De multimodale bereikbaarheid via weg, water, spoor en lucht én de ideale ligging nabij de belangrijkste verkeersaders van Europa, maakt een optimale logistieke doorstroming van goederen mogelijk.

Alle bedrijven op het XL Businesspark zijn lid van de Coöperatie Parkmanagement. De parkmanagement organisatie is mede verantwoordelijk voor de bewaking van kwaliteit van het bedrijventerrein; onderdeel van het parkmanagement zijn o.a. een centrale bluswatervoorziening (voorziet het hele park van bluswater voor de openbare hydranten, sprinklerinstallaties en hydranten van bedrijven) , onderhoud en beheer van openbaar groen, een eenduidige bewegwijzering, collectieve beveiliging van het terrein en een glasvezelverbinding.

Op het XL Businesspark is een (onafhankelijke) containerterminal gevestigd (CTT) met een directe aansluiting op de Rotterdamse haven. Daarnaast beschikt XL Businesspark Twente over een openbare laad- en loskade.

 

PORT OF TWENTE

Onder Port of Twente vallen:

Door haar unieke ligging aan de A35/A1 en het Twentekanaal en met de aanwezigheid van een (onafhankelijke) containerterminal is de locatie bijzonder geschikt voor met name logistieke bedrijven.

Met de bouw van een tweede sluis bij Eefde (2020) is de bereikbaarheid en capaciteit van Port of Twente als logistieke hotspot aanzienlijk toegenomen. Vele (internationale) logistieke dienstverleners hebben zich inmiddels gevestigd op het XL Businesspark, waar duurzaamheid en arbeidsmarkt centrale thema’s zijn.

 

XL BUSINESSPARK 2

De gemeente Almelo onderzoekt de mogelijkheden voor het XL Businesspark 2. Dit bedrijventerrein is nodig om in de toekomst ruimte te bieden aan moderne, Twentse bedrijven die een terrein van meer dan 2 hectare nodig hebben. Het bedrijventerrein krijgt een regionale functie voor hightechindustrie, maakindustrie en logistiek, waarbij de nadruk ligt op productiebedrijven. Ook is er veel aandacht voor duurzaamheid en groen. Meer informatie over XL Businesspark 2 is te vinden op de website van de gemeente Almelo.

 

DUURZAAMHEID‚Äč

Bedrijven op XL Businesspark hebben veel potentie  voor de opwek van duurzame energie door het plaatsen van zonnepanelen op de daken. Vrijwel alle gebouwen zijn hiervoor bouwkundig geschikt. Het verbruik van energie door gevestigde bedrijven is veel minder dan de mogelijke opwek van energie. Vanwege beperkte capaciteit van het netwerk (Enexis/Tennet)  kunnen bedrijven slechts beperkt door zonnepanelen opgewekte energie terug leveren op het elektriciteitsnet. Naar verwachting zal het netwerk pas in 2027/2028 aangepast zijn.

Een Energy Hub biedt kansen om een deel van het overschot aan energie op te vangen. In een Energy Hub kan een collectief van bedrijven en netbeheerder (Enexis) virtueel energie met elkaar uitwisselen over het gereguleerde energienet. Binnen de Energy Hub worden afspraken gemaakt tussen bedrijven en Enexis om gezamenlijk het net optimaal te kunnen benutten. Ook kunnen er bijvoorbeeld batterijen worden toegepast om opgewekte energie op te slaan en later terug te leveren. Toekomstige vraag naar laadvoorzieningen en waterstof bieden misschien mogelijkheden om de lokale energetische disbalans tegen te gaan.

Samen met onder andere Provincie Overijssel, Enexis, Firan en bedrijven op XL Businesspark zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een Energy Hub XL Businesspark.    

 

CONTACT

Projectbureau XL Businesspark
Wolbes Landen 9a
7627 PS Bornerbroek
info@portoftwente.com
www.portoftwente.com