Twents bedrijf bouwt Chinese megafabriek

Batterijenfabrikant Lithium Werks uit Twente en het Chinese bedrijf Zhejiang Jiashan hebben een contract ondertekend voor de bouw van een nieuwe fabriek in China. Er is 1,6 miljard euro mee gemoeid.

In het kort

  • In China worden cellen geproduceerd voor accu’s die schone energie opslaan
  • Enschede batterijhoofdstad van Europa en de wereld

Global Goal

global goal icon
Opslag van schone energie

De fabriek in China gaat cellen produceren voor lithium-ion accu’s. De accu’s worden gebruikt voor de opslag van schone energie die is opgewekt door windmolens en zonnepanelen. De accu’s van Lithium Werks zullen vooral worden gebruikt in de industrie, energiecentrales en schepen.

Onderzoek in Twente

Zoals bekend wil Lithium Werks op Technology Base, een van de Twentse toplocaties, een campus voor onderzoek en ontwikkeling gaan bouwen. Daar moeten in 2025 circa 2.000 ingenieurs en softwareontwikkelaars werken. Die gaan daar zowel fundamenteel onderzoek doen als samen met klanten batterijen ontwikkelen. 

Batterijhoofdstad van Europa

Lithium Werks zal circa 2 procent van zijn omzet investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf verwacht over twee jaar al een omzet van een miljard euro, hetgeen een budget voor onderzoek en ontwikkeling van 20 miljoen euro zou betekenen. Koolen bevestigde nog eens dat Enschede ‘de batterijhoofdstad van Europa en misschien wel de wereld’ moet worden. „Alle kennis op het gebied van batterijen die we verzamelen, komt in Enschede bij elkaar.”

Datum: 16 oktober 2018 |

Bron tekst: Tubantia |

Auteur: Twente.com