Twence gaat voor minder CO2 uitstoot

Twence is begonnen met de bouw van een installatie die CO2 afvangt. Door de installatie wordt de CO2-uitstoot door het verbranden van niet recyclebaar afval verminderd. Wat wordt afgevangen, wordt vloeibaar gemaakt voor hergebruik. Onder meer de glastuinbouw kan vloeibare CO2 gebruiken om gewassen te laten groeien. Nu wordt dat voornamelijk gemaakt door verbranding van aardgas. Wanneer de glastuinbouw van het aardgas af wil, dan is de duurzame CO2 van Twence een belangrijk alternatief. Twence levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de glastuinbouw.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Twence een subsidie verstrekt van 14,3 miljoen euro voor de bouw van de installatie omdat het initiatief bijdraagt aan de nationale doelstelling om de CO2-uitstoot snel te verminderen én omdat het een voorbeeld is voor andere grote bedrijven in de industrie in binnen- en buitenland.

 

Het bedrijf wekt voornamelijk energie op uit niet-herbruikbaar rest- en bedrijfsafval en is de grootste producent van duurzame energie in Overijssel.

 

Door vloeibare CO2 te leveren, draagt Twence in belangrijke mate bij aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot in de regio en daarmee ook aan de duurzaamheidsdoelstellingen van haar aandeelhouders.

Twence werkt samen met het toonaangevende Noorse bedrijf Aker Carbon Capture. Hun gepatenteerde CO2-afvangtechnologie biedt een unieke, milieuvriendelijke oplossing voor het afvangen van CO2-emissies. “We hebben nauw samengewerkt met de mensen van Twence om van dit unieke project mogelijk te maken. Samen dragen we bij aan een CO2-neutrale omgeving. Dit zal een voorbeeld zijn voor andere energiespelers in Nederland en de rest van Europa,” zegt Valborg Lundegaard, CEO Aker Carbon Capture.

 

Marc Kapteijn, algemeen directeur Twence: “Twence heeft de ambitie om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie en meer waardevolle grondstoffen uit afval te produceren. Deze CO2-afvang-installatie is hiervan een prachtig voorbeeld. De realisatie van de installatie vergt kennis en vakmanschap. We werken dan ook samen met vakkundige en gespecialiseerde partijen. Ik kijk uit naar de prettige samenwerking, waarin veiligheid voorop staat!”

 

De installatie gaat naar verwachting in het laatste kwartaal van 2023 in bedrijf.

Contactinformatie


Twence
Boldershoekweg 51
7554 RT Hengelo
+31 (0)74 2404 444 info@twence.nl www.twence.nl

Global Goals

Datum: 16 mei 2022 |

Bron tekst: Twence |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #energietechnologie