Green Team Twente bouwt aan raceauto van de toekomst

Komt de raceauto van de toekomst uit Twente? Het zou zomaar kunnen. Studenten van Green Team Twente bouwen in de Future Factory op het Business & Sciencepark in Enschede aan een auto die rijdt op waterstof. Komende zomer nemen ze deel aan de Formula Student.

Het TT circuit in Assen, de Red Bull Racing Ring in Oostenrijk, Hockenheim in Duitsland. Het zijn iconische circuits uit de racesport. Over dit ‘heilige asfalt’ zoeft in juli en augustus de felgroene raceauto van Green Team Twente. Na jaren deel te hebben genomen aan de Shell Eco Marathon, heeft het studententeam sinds vorig jaar een nieuwe uitdaging: de Formula Student. Een racecompetitie waarin door studenten ontwikkelde auto’s het tegen elkaar opnemen. 

 

Tussen al die teams is Green Team Twente toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Want als enige bouwen zij een raceauto die rijdt op waterstof. “Voorgaande teams hebben zich altijd op de Shell Eco Marathon gericht, daar zijn we veel in de prijzen gevallen”, zegt Extern & Finance Manager Rob Overgaauw. “Het was heel tof om daar in de top mee te draaien, maar tegelijkertijd raakten we ook los van de waterstoftechnologie waar we mee bezig willen zijn. Het draaide er vooral om de auto te optimaliseren, gewicht eraf te schroeven. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging, dat is de Formula Student geworden.”
Green Team Twente van vorig jaar gaf de eerste aanzet. Zij bouwden aan een raceauto op waterstof, maar het lukte hen niet om de auto rijdend te krijgen. Die uitdaging is er voor het team van dit jaar. Rob: “Van de kennis die voorgaande teams hebben opgedaan met de bouw van efficiëntiewagens voor de Shell Eco Marathon hebben we veel mee kunnen nemen, maar we hebben ook heel veel zaken zelf moeten ontdekken. Dat maakt dat dit een heel interessante periode is voor Green Team Twente. In deze twee jaar hopen we de basis te leggen voor de komende jaren.”

 

Aanpassingen

De raceauto die gebouwd wordt is een stuk sneller dan de eerdere efficiëntiewagens. Waar deze zo’n dertig kilometer per uur reden, moet de nieuwe auto een snelheid tussen de zestig en tachtig kilometer per uur aantikken. Het vraagt de nodige aanpassingen aan de auto. “De fuel cell (de plek waar de waterstof wordt omgezet in elektriciteit, red.) moet bijvoorbeeld veel sterker zijn. Ook zit er een andere gearbox in. We willen het waterstofsysteem volledig doorgetest hebben, want het moet veilig zijn. In onze werkplaats hebben we daarom een grote testtafel staan, met alle componenten van het waterstofsysteem. Alles moet werken voordat het de auto ingaat.” 

Om de auto optimaal voor te bereiden werkt Green Team Twente samen met 63 partners. Zij sponsoren het team met producten, maar staan ze ook bij met kennis. “Iedere partner draagt op zijn eigen unieke manier bij”, zegt Rob. “De een draagt financieel bij, een ander levert componenten, terwijl weer een ander bedrijf meedenkt over het design. De ontwikkelaars van ons waterstofsysteem hebben bijvoorbeeld veel contact met Demcon. Ze sparren samen hoe ze dit het beste kunnen ontwikkelen. Een andere partner, Swagelok, helpt ons bij de tubing and fitting. Want we willen zeker weten dat alle leidingen in de auto goed en gasdicht zijn. Ook werken we veel samen met het eSports Team Twente. In hun simulatoren trainen onze coureurs om betere rijders te worden.” 

Speciale klasse

Met de bouw van de auto willen de studenten aantonen dat het mogelijk is om een raceauto op waterstof te laten rijden. Het is een ontwikkeling die ook door Formula Student met veel belangstelling wordt gevolgd. “Op lange termijn hopen we dat er een speciale klasse in het leven wordt geroepen voor waterstofauto’s”, zegt Communication Manager Lynn Grimberg. “Dat vraagt wel aanpassingen aan het racereglement. Aan bepaalde voorwaarden kunnen wij niet voldoen omdat onze auto rijdt op waterstof. Daar hebben we veel contact over met de organisatie. We hebben regels opgestuurd die in onze ogen zouden moeten veranderen. Maar voordat ze dat doen, willen ze ook bewijs hebben dat het mogelijk is om een raceauto op waterstof te maken. Het grote doel is daarom om de auto rijdend te krijgen.”
Tegelijkertijd wil Green Team Twente met de ontwikkeling van de waterstofauto bijdragen aan de energietransitie en een groenere toekomst. Lynn: “Dat doen we door de wereld de mogelijkheden van waterstof te laten zien. Niet alleen door de auto te bouwen, maar ook door mensen kennis bij te brengen. Daarom staan we veel op evenementen, maar we geven ook workshops op scholen. We werken met een multidisciplinair team, iedereen draagt zijn steentje bij.”

Mijlpaal vestigen

Wanneer het jaar voor Green Team Twente geslaagd is? “We willen een mijlpaal vestigen met een werkend waterstofsysteem en een rijdende auto”, zegt Rob. “Op welke plek we eindigen in de competitie vind ik minder belangrijk. Al is ons jaar nu eigenlijk al geslaagd, als je ziet welke contacten we opdoen en wat we als team allemaal hebben geleerd.”

 

Raceprogramma Green Team Twente:

8-13 juli: TT circuit, Assen
22-27 juli: Red Bull Racing Ring, Oostenrijk
14-20 augustus: Hockenheim, Duitsland

 

Datum: 18 april 2023 |

Bron tekst: Green Team Twente |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #innovatie