Twence en Grolsch verduurzamen Twente door gebruik van groene warmte

Een unieke Twentse samenwerking tussen een afvalverwerker en een bierproducent. Samen verduurzamen zij de regio door warmte te gebruiken die opgewekt wordt uit de verwerking van afval. Een mooi alternatief voor het gebruik van fossiele grondstoffen, die niet alleen niet duurzaam zijn, maar ook nog eens steeds schaarser worden.

In het kort:

- Twentse bierbrouwer en afvalverwerker verduurzamen samen de regio

- Door koppeling aan bestaand warmtenet krijgt Grolsch 100% groene warmte van afvalverwerker Twence.

Global Goal

global goal icon

Elke dag komen er bij Twence 350 tot 500 vrachtwagens met GFT (groente-, fruit- en tuinafval), niet-herbruikbaar huishoudelijk restafval, niet-bruikbaar houtafval (biomassa), grof huishoudelijk afval en bouw- en sloopafval uit Twente om verwerkt te worden. Met al dit afval wordt iets moois gedaan. Twence produceert er namelijk grondstoffen en energie van, zoals compost, elektriciteit, biogas, warm water en stoom. De groene energie wordt in Twente verdeeld, via het elektriciteitsnet, stoomleidingen en het warmtenet.

Warmtenet

Zo wordt in de biomassa-energiecentrale van Twente 100% groene warmte geproduceerd, uit niet-herbruikbaar afvalhout. Deze duurzame hoge temperatuur-warmte wordt al jaren geleverd aan het warmtenet Enschede (duurzaamste warmtenet van NL in 2019/2020). Eind 2022 gaat deze warmte ook via een 1,3 kilometer lange leiding naar de brouwerij van Koninklijke Grolsch in Enschede. Daar wordt het gebruikt voor het opwarmen van spoelmachines, pasteurs en gebouwverwarming. Twence kijkt ook verder vooruit. Er zijn plannen om meer dan 100.000 woningen in stedelijk Twente te voorzien van duurzame warmte.

Koppeling met industrie

Het is de eerste keer dat Twence op deze manier de koppeling maakt tussen een warmtenet en de industrie. “Het is een uitdaging, maar we hopen hiermee ook andere bedrijven te inspireren om naar duurzame oplossingen te kijken. Want samen kom je een heel eind”, weet Arnaud-Jan Nijenhuis, projectmanager bij Twence.

Nijenhuis is trots op het bereikte resultaat. “Wij doen er alles aan om zoveel mogelijk grondstoffen en energie uit afval, biomassa en zon te halen. Het verduurzamen van Twente kunnen we echter niet alleen. Samen met gemeenten, bedrijfsleven en samenwerkingspartners hebben we de ontwikkelkracht om de hele regio te vergroenen. De samenwerking tussen Grolsch en Twence was hierin een mooie, nieuwe stap.”  

Het was een traject van de lange adem, want er komt veel bij kijken als je een industrieel proces zoals dat van Grolsch koppelt aan een warmtenet. “Maar het is ons gelukt. Bijna zijn we zover dat we daadwerkelijk warm water kunnen leveren aan Grolsch. Vanaf november gaat er al warm water door de leiding en in december gaan we echt van start. Wij hebben er alle vertrouwen in.”

Datum: 12 september 2022 |

Bron tekst: Twence & Grolsch |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer over: #duurzaam