Groot Leermoment voor Twentse Zonneauto na Veelbewogen 24-uurs Race

De 24-uurs race voor zonneauto’s in België was een grote uitdaging voor het nieuwe team van Solar Team Twente. Het studententeam uit Enschede nam deel met zonneauto’s RED Horizon en RED E. Zonneauto RED E leek op weg naar de overwinning, maar door een technisch probleem was het vlak voor de finish einde race. Ook RED Horizon heeft een lange tijd stil moeten staan, waardoor een topklassering al snel onhaalbaar bleek. Het team uit Aken ging er met de overwinning vandoor. Solar Team Twente eindigde op plek 4 en 8.

In het kort:

  • De 24-uurs race voor zonneauto’s in België was een grote uitdaging voor het nieuwe team van Solar Team Twente. Het studententeam uit Enschede nam deel met zonneauto’s RED Horizon en RED E.
  • Zonneauto RED E leek op weg naar de overwinning, maar door een technisch probleem was het vlak voor de finish einde race.
     

Global Goal

global goal icon
Goede leerschool

Een nieuwe delegatie van 21 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente is twee weken geleden begonnen aan hun avontuur. Het team werkt toe naar de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, waarvoor de 24-uurs race in België een goede generale repetitie is. De slechte weersomstandigheden en de korte voorbereidingstijd maakte het een enorme opdracht. Deze omstandigheden creëerden een goede leerschool voor het nieuwe team. Zo kregen ze te maken met veel onvoorzienbare situaties, slechte weersomstandigheden en kon de spanning flink oplopen. “Het was een enorm uitdagende race, maar ik ben erg positief verrast over hoe het team dit aanpakte,” aldus teamleidster Kirsten Bouwman. “Het komende jaar zullen er nog veel meer uitdagingen op ons pad komen, waarvoor deze ervaring een goede basis heeft gelegd.”

Vertrouwen

Het studententeam werkt een jaar lang aan het ontwerpen en bouwen van een compleet nieuwe innovatieve zonneauto, welke de 3000-kilometer lange race door de Australische woestijn zo snel mogelijk moet afleggen. Net als in België bij de iLumen European Solar Challenge op Circuit Zolder is het van groot belang dat het team efficiënt te werk gaat tijdens het wereldkampioenschap volgend jaar. Bouwman: “In Australië moeten we vol vertrouwen aan de start van de race staan, en uitdagingen als deze 24-uurs race brengen het team dichter bij elkaar. Het teamgevoel was erg goed te voelen dit hele weekend, ondanks de uitdagende omstandigheden van de race. Dit geeft het team goede moed en we kijken met z’n allen uit naar het aankomend jaar en de race in Australië!”

Over Solar Team Twente

Solar Team Twente is een studententeam van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente en staat in het teken van het zogenoemde “Challenge Based Learning”. De 21 studenten zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij en bouwen een door zonne-energie aangedreven auto aan de hand van de reglementen van het wereldkampioenschap in Australië, welke op 20 oktober 2023 van start gaat. Dit doen zij om de grenzen van de techniek van tegenwoordig op te zoeken en te laten zien wat hiermee mogelijk is. Het studententeam financiert het project met de hulp van partners en is nog opzoek naar bedrijven die het project willen ondersteunen.

Datum: 26 september 2022 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Wouter Koning

Lees meer over #solarteamtwente