Nog meer innovaties door nieuwe innovatieteam Solar Team Twente

Het innovatieteam Solar Team Twente is meer dan een schaduwteam van het raceteam dat tweejaarlijks naar Australië afreist. Teamlid Esmee Hulsman van het zogeheten Team 24 vertelt wat het team doet en waarom het is opgericht.

Het innovatieteam bestaat uit zeven studenten van de Universiteit Twente en Saxion hogeschool. In september startten ze aan hun missie: innovaties nog beter onderzoeken en doorontwikkelen zodat er nog betere prestaties komen voor het Solar Team Twente en al haar bedrijfspartners. Esmee: “Solar Team Twente presteert al jaren op hoog niveau tijdens het wereldkampioenschap voor zonneauto’s. Dat willen we ook waar blijven maken in de toekomst.”

Waarom een innovatieteam?

Vanwege continuïteit is dit jaar een innovatieteam opgericht. Esmee: “Een team dat aan een zonneauto werkt doet dit in een periode van anderhalf jaar. De race in Australië is tweejaarlijks. Dan blijft er een half jaar over waarin weinig gebeurt, ook nauwelijks contact met de partners. Er was te weinig tijd voor het bestaande team ook veel tijd te spenderen in onderzoek en doorontwikkelen naast het daadwerkelijk bouwen van de zonnewagen. Als extra team hebben wij deze tijd wel. Tijdens de race waren wij als backoffice, niet in Australië maar in Twente, voor verbinding met het Australië-team en de buitenwereld voor onder meer overdracht van informatie naar bijvoorbeeld de media.

 

Wanneer de zonneauto, waarmee vorige week in Australië is geracet aan de World Solar Challenge, terug is bij het team in Enschede gaat het onderzoek direct verder. “We weten natuurlijk al hoe de wagen in elkaar steekt. Maar we willen kijken naar de mogelijkheden om door te ontwikkelen, ook naar aanleiding van de data van de race”, aldus het teamlid.

 

Ook het merk Solar Team Twente staat centraal bij het innovatieteam. Volgens Esmee wil het team de extra tijd ook gebruiken om meer kennis te delen met bedrijven en partners.

Zelf ook racen?

Het is niet zo dat dit team alleen maar onderzoekt en niet racet, integendeel. Esmee: “We nemen niet deel aan de race van Darwin naar Adelaide, maar we kijken met een schuin oog naar wat een mogelijke race kan zijn. Op andere plekken zijn andere omstandigheden dan in Australië. De wegen hebben misschien meer bochten of heuvels of een ander doel dan de snelste te zijn. Dat vergt een compleet andere strategie. Het laat ons out of the box-denken, waar ook het andere team weer haar voordeel mee kan doen. Bovendien levert het ook weer andere data en mogelijk nieuwe innovaties op waar we weer verder mee kunnen.”

Solar Team Twente wordt tweede in Australiƫ

Eens in de twee jaar vindt de Bridgestone World Solar Challenge plaats in Australië. Diverse teams uit de hele wereld strijden mee in deze F1-klasse van zonneauto’s en maken een reis van Darwin naar Adelaide, midden door de woestijn, op zonne-energie. Het Solar Team Twente neemt ook deel hieraan en strijdt mee in de top voor de winst. Dit jaar behaalde het team de tweede plaats.

 

Diverse bedrijven zijn partner van Solar Team Twente en helpen met innovaties, materiaal en sponsoring het studententeam en diverse ontwikkelingen vooruit. Een aantal van deze partners: ROC van Twente, Universiteit Twente, Saxion, Urenco, ETC, VIRO, Demcon, Technology Base en Aeronamic.

Afbeelding header: Ewald Geerdink

Afbeelding in tekst: Solar Team Twente

Datum: 31 oktober 2023 |

Bron tekst: Solar Team Twente Innovatieteam, Esmee Hulsman |