Eerste Dutch Innovation Award gaat naar Bram Nauta

Hoogleraar Electronica Bram Nauta is de eerste persoon die de Dutch Innovation Award heeft gekregen. Hij kreeg de award onder meer omdat zijn snelle chipontwerp een enorme impact heeft gehad en nog steeds heeft op de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de wereld. De award werd uitgereikt door burgemeester Roelof Bleker tijdens de Dutch Innovation Days in Enschede.

© Rikkert Harink

Bram Nauta is de ontwerper van de Nauta-schakeling, een geïntegreerde schakeling die de basis legde voor energiezuinige Bluetooth- en WiFi-chips. Deze vinding wordt nog steeds beschouwd als een standaard in de chiptech-sector. Iedereen heeft er dagelijks mee te maken, van mobiele telefoon en thuisnetwerk tot in de operatiekamer en in het vliegtuig.

Maar volgens de jury gaat de bijdrage van Nauta verder dan de technische prestaties. Ze zien hem als een inspirerende leider die gelooft in samenwerking en open communicatie. Dit leidde tot een werkomgeving waarin de beste ideeën opbloeien en tot uiting komen in zijn team. Hij leidde talloze studenten en onderzoekers op en gaf hen inspiratie. Hiermee groeit een generatie op die zich richt op innovatie en creativiteit om de wereld te verbeteren. Nauta is een rolmodel voor pioniers die de grenzen van het mogelijke verleggen.

Over de award

De Dutch Innovation Award is een prijs voor Nederlandse pioniers met wereldwijde impact door een technische, wetenschappelijke, artistieke of sociale innovatie. De prijs is bedoeld om zichtbaar te maken welke pioniers het verschil maken in innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst.

Over de Dutch Innovation Days

Het tweedaagse innovatiefestival brengt innovators, wetenschappers, kunstenaars en bedrijven uit verschillende sectoren samen om te netwerken en van elkaar te leren.

Datum: 11 mei 2023 |

Bron tekst: Dutch Innovation Days |

Auteur: Wendy Kloezeman

Lees meer over #innovatie