Klaar voor het alternatieve raceseizoen: studententeams presenteren hun innovatieve raceauto’s

Het nieuwe raceseizoen voor auto’s op alternatieve brandstoffen gaat van start. In Hengelo werden donderdagavond door Solar Team Twente en Green Team Twente respectievelijk hun nieuwe zonneauto en waterstofauto gepresenteerd.

Het is voor het eerst dat beide teams hun auto’s op dezelfde dag in dezelfde stad presenteren. Daan van Haren van Solar Team Twente legt uit: “Het is een mooie gelegenheid om onze krachten te bundelen en deze prachtige regio samen te inspireren. We zijn allemaal getalenteerde studenten met vergelijkbare dromen, passies en ambities. Dat maakt dat veel bedrijven uit de regio beide teams al jaren sponsoren waardoor wij deze innovatieprojecten kunnen uitvoeren. Door op dezelfde dag onze auto’s te onthullen hopen we samen nog meer indruk te maken op onze partners en samen Twente te laten zien tot wat de kennisregio in staat is.”

Green Team Twente: Apollo GDO

Het Green Team Twente presenteerde haar auto op waterstof in de Schouwburg in Hengelo. Na jarenlang mee te hebben gedaan in de Shell Eco Marathon is Green Team Twente vorig jaar overgestapt naar de Formula Student. In deze competitie zijn ze de eerste die een raceauto op waterstof hebben.

Solar Team Twente: RED X

Het Solar Team Twente presenteerde haar tiende zonneauto: de RED X. Dit gebeurde in Hal 43 van de Koninklijke Machinefabriek Stork. Voor het eerst in vier jaar nemen zij in oktober weer deel aan ’s werelds grootste solar race, de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Dit keer is gekozen voor een driewielig bullet-ontwerp, vergelijkbaar met voorganger RED Horizon uit 2021, waarmee de solarrace in Marocco werd gewonnen.

 

De afgelopen maanden is gewerkt aan verschillende technische innovaties. Het meest zichtbare is het zonnepaneel. De zonnecellen zijn op een speciale manier geassembleerd waardoor de auto smaller ontworpen kon worden, waarmee ook de luchtweers\tand wordt verminderd. De energie in het paneel wordt efficiënter gebruikt door vernieuwde batterijtechnologie en een recordbrekende efficiëntie van de aandrijflijn. Naast deze innovaties is er nog een geheim wapen, waarover niks verteld wordt maar waarmee het team overtuigd is van een overwinning in Adelaide.

Foto: Cas van Laar

Datum: 23 juni 2023 |

Auteur: Wendy Kloezeman