Renewable Energy

De energievraag in de wereld neemt toe terwijl onze energiebronnen uitgeput raken. In Twente worden oplossingen ontwikkeld om duurzame energie te produceren en op slimme manieren energie te besparen.

Lees meer

Mineral Valley Twente

Mineral Valley Twente onderzoekt oplossingen die een bijdrage kunnen leveren aan de transitie van het landelijke gebied. Met proeftuinen wordt er gekeken wat in de praktijk werkt. Zo werken agrariërs, kennisinstellingen, overheden en bedrijven binnen Mineral Valley Twente samen aan een duurzame agrarische sector en maatschappelijke opgaven. 

Lees meer

 

Energietechnologie in Twente

 

Landen over de hele wereld hebben zich ten doel gesteld om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van de beperkte voorraad fossiele brandstoffen. Ook Nederland wil in 2030 49% minder CO2 uitstoten. Twente draagt bij aan het bereiken van deze doelen door fundamenteel onderzoek naar het creëren van robuuste en efficiënte lokale energiesystemen. De energietransitie lijkt bovendien de banenmotor van Twente te worden. 
 

Zonnepanelen, waterpompen, windmolens: ze komen dagelijks  voorbij in de media. De omslag vraagt grote investeringen van pandeigenaren en samenleving. Investeringen waarvan Twente als maakregio bovengemiddeld kan profiteren. Neem waterstof, dat door steeds meer mensen wordt gezien als brandstof van de toekomst. Nederland telt nu slechts een handvol plekken waar je waterstof kunt tanken, omdat geen reguliere auto nog op deze brandstof rijdt. Maar verschillende partijen in Twente willen daarin  verandering brengen. Aan de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion bijvoorbeeld werken ze al jaren aan een zo energiezuinig mogelijke waterstofauto. Green Team Twente, het multidisciplinaire studententeam, won hiermee in 2019 zelfs de prestigieuze Shell Eco Marathon in Londen. In Almelo wordt momenteel druk gewerkt aan de Waterstof Hub Twente.

 

Ook in Hengelo zijn er grote plannen. Ondernemer Kees Koolen ontwikkelt The Green Box, een campus van vijftien bedrijven op het gebied van schone energie op het voormalige terrein van Eaton. Met deze en andere initiatieven, zoals de Green Energy Garden, lijkt Twente serieus op weg om een (inter)nationale hotspot voor energietransitie te worden. 

Unieke verhalen over #energietechnologie