Studenten en bedrijfsleven werken samen tijdens International Project Week

Vraagstukken, (internationale) studenten, oplossingen, brains, ideeën en samenwerking: dat is dé International Project Week van Hogeschool Saxion.

In het kort

  • Het bedrijfsleven heeft soms een frisse blik nodig op bepaalde vraagstukken
  • Tijdens de International Project Week werken studenten aan vraagstukken van het (Twentse) bedrijfsleven

Global Goal

global goal icon

Niemand minder dan André Kuipers verzorgde gisteren de inspirerende aftrap tijdens de opening van de projectweek in het Wilminktheater. Bijna 1.100 (internationale) studenten van verschillende technische en economische opleidingen nemen deel aan de International Project Week bij Saxion. Een week lang werken zij in interdisciplinaire teams samen met internationale studenten, middelbare scholieren en de opdrachtgever aan tientallen vraagstukken uit het bedrijfsleven.

 

Vraagstukken die uiteenlopen van het bedenken van duurzame energievoorzieningen, het sneller in- en uitschakelen van stroom, een scootmobiel laten draaien op z’n plek tot het creëren van de ultieme vakantiebeleving voor thuisblijvers door middel van technologie. Uitdagende cases uit het bedrijfsleven, met onder andere vraagstukken van de Twentse bedrijven Den Smart Home, IACT, Demcon, ROSEN Group en SoundEnergy. Lees hieronder enkele uitgelichte cases waar de studenten deze week aan werken: 

Fiets kwijt?

Je kent het wel, vroeg in de ochtend plaats je je fiets in de fietsenstalling, maar na een lange collegedag kun je je fiets niet meer terugvinden. Demcon heeft daarom een slim idee bedacht, de ‘Demcon pike’, met behulp van GPS en een app begint jouw fiets te piepen en licht te geven, waardoor je op een eenvoudige manier je fiets kan terugvinden. Het eerste ontwerp voor dit idee staat al op papier, maar voor de volgende stap schakelen zij de hulp van studenten in. Vanuit marketingoogpunt moet de app er goed uitzien en een aantrekkelijke naam dragen, met een link naar Demcon. Technisch gezien ligt de uitdaging in ontwerp, bevestiging, bruikbaarheid en duurzaamheid.

Menselijke kracht

ROSEN Group is een internationale organisatie, gericht op inspecties van pijpleidingen in met name de olie- en gasindustrie. Eén van de services die zij bieden is de tankinspectie, waarvan een deel wordt uitgevoerd met een TBIT: Tank Bottom Inspection Tool. Dit apparaat, van maar liefst 100kg, moet in een bestelwagen naar de tank worden getransporteerd. En je raadt het al, dit is natuurlijk een complexe handeling, die voornamelijk gedaan wordt met behulp van menselijke kracht. Het doel van de opdracht tijdens de International Project Week is om de betrokken menselijke belasting te verminderen. Tijdens deze uitdagende opdracht staat de interactie met personeel van ROSEN Group voorop, omdat het personeel nodig is om de optimale implementatie van een verbeterde techniek/ procedure te kunnen kiezen. 

Serendipity Award

Ook dit jaar zijn er projectweekprijzen en wordt het meest innovatieve en ondernemende team met de Serendipity Award beloond. Een extra prijs, mogelijk gemaakt door Saxion Centrum voor Ondernemerschap. Daarnaast worden er drie projecten geselecteerd, die doorgaan naar het Saxion Smart Solutions Semester. Hier werkt een projectgroep 5 maanden verder aan de (vervolg)opdracht.

 

Ben jij benieuwd naar de creatieve oplossingen van de studenten? Blijf Saxion deze week volgen via social media en ontdek de creatieve en duurzame oplossingen van de studenten. 

Over de International Project Week

Dit jaar doen 110 internationale studenten mee. De studenten komen uit diverse landen: Duitsland, Zwitserland, Polen en Schotland. Daarnaast nemen 30 leerlingen uit 5 havo deel en doen ook Duitse scholieren mee. Op vrijdag 8 februari (12.00-14.30 uur) presenteren alle deelnemers hun resultaten tijdens de ‘Projectweek Fair”. Een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers van topbedrijven kiest de winnende oplossing.

Datum: 5 februari 2019 |

Bron tekst: Hogeschool Saxion |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #onderwijs