De wereld van het werken met je handen heeft zoveel te bieden

Ze wist niet dat ze door haar docenten was opgegeven als kandidaat voor de verkiezing MBO uitblinker, maar toen ze het hoorde besloot ze er ook voor te gaan. En met succes; de 23-jarige Zoë Voogd uit Enschede kreeg de felbegeerde titel. De studente Sport en Bewegen werd afgelopen december Twents MBO uitblinker van 2023 en maakt namens ROC van Twente een jaar deel uit van een groep landelijke ambassadeurs van de MBO raad.

“Normaal hou ik niet zo van in de schijnwerpers staan”, vertelt Zoë lachend. “Maar ik had een aantal mensen achter mij staan die mij niet voor niets als verrassing hadden opgegeven. Daarom besloot ik; waarom niet? Ik moet maar eens uit mijn comfortzone stappen.” De Enschedese Zoë hoopt dit jaar haar opleiding sport en bewegen af te ronden. “Voor deze studie haalde ik mijn diploma als pedagogisch medewerker, maar ik vond het voor mij nog geen tijd om aan het werk te gaan. Ik heb een passie voor sporten en voor mijn niveau 4 wou ik graag sport en met kinderen werken combineren. Dit doe ik nu. Deze opleiding past perfect bij mij.”  

Stem op mij

Zoë kreeg voor de verkiezingsstrijd posters met de tekst ‘stem op mij’. “Mijn oma kreeg er eentje die ze in huis ophing. Verder mocht ik de poster bij mijn werk in Jeans Center Enschede op de toonbank zetten. Ik dacht: als er ergens reclame gemaakt moet worden over mij dan het liefst in mijn veilige werkomgeving waar collega’s positieve dingen over mij kunnen zeggen wanneer een klant hier naar vraagt. Verder liet ik alle posters in de doos. De jury vroeg later waarom ik ze niet had gebruikt. Ik wilde winnen met woorden vanuit mijn hart en niet met een poster die mensen kunnen scannen zonder er enig gevoel bij te hebben. Ik kreeg dus aanvankelijk niet de meeste stemmen. Maar de pitch van 1 minuut bleek doorslaggevend. De jury voelde dat ik recht uit mijn hart sprak. Dit raakte ze en hierdoor ging ik naar huis met de winst.” 

Trots

Haar omgeving vond dat ze de titel echt verdiende, maar zelf had ze niet verwacht dat ze zou winnen. “Ik vond het zo onwerkelijk. Ik voelde zoveel geluk en emotie. Vooral doordat mijn oma in het publiek zat. Zij zag vanaf de voorste rij dat ik beloond werd voor mijn harde werk, waarin ze mij altijd zo steunde.” Ze is trots op haar titel en voelt zich prima in haar nieuwe rol. Zoë wil dit jaar vooral de stem van de student laten horen. “Ik wil zoveel mogelijk jongeren een stem geven binnen het MBO. Ook wil ik het MBO aantrekkelijk maken voor toekomstige studenten. Hiervoor moeten we een idee of een product bedenken, dat we moeten pitchen op een landelijk gala in mei. Hier komen alle veertig uitblinkers uit het hele land bij elkaar. Tijdens deze show worden verschillende prijzen uitgereikt die met dit onderwijs te maken hebben. We pitchen ons idee en de winnaar mag het uiteindelijk ook gaan uitvoeren.”

 

Haar idee of product blijft tot die tijd geheim, maar een tipje van de sluier kan ze wel oplichten. “Ik wil dit jaar met zoveel mogelijk mensen in gesprek, vooral om jongeren te vertellen over het MBO en de mogelijkheden binnen deze vorm van onderwijs te laten zien.” De afgelopen periode had ze al veel van dergelijke gesprekken op haar ROC, maar sprak ze ook haar mede-uitblinkers. “En hoe meer MBO'ers je bij elkaar brengt, hoe fanatieker we zijn in het MBO aantrekkelijk te maken voor iedereen! Deze gesprekken geven veel energie en ik heb al veel geleerd. Bijvoorbeeld om een teamspeler te zijn, maar ook dat ik ambitie heb om te groeien en open moet staan voor feedback. Ook leerde ik een mening te durven hebben en deze ook te geven.”

 

Zoë vindt het belangrijk om het MBO positief onder de aandacht te blijven brengen. “We moeten laten zien wat wij doen voor de samenleving en hoe de wereld eruit zou zien zonder MBO’ers. Het MBO moet een mooie plek zijn voor iedereen. Hopelijk worden veel jongeren enthousiast en komen ze een kijkje nemen in de wereld van het werken met je handen. Want deze wereld heeft veel te bieden. We hebben hier in Twente bovendien geweldige opleidingen in steden waar genoeg mooie bedrijven zijn om na de studie aan de slag te gaan”, zegt ze vastberaden.

Datum: 25 april 2024 |

Bron tekst: ROC, Zoë Voogd |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer over #ROC van Twente