“Laagopgeleid is geen term die bij het mbo hoort”

De Oldenzaalse Emma de Nooij (19) draagt een heel jaar de titel Mbo Uitblinker en neemt namens ROC van Twente deel aan de landelijke verkiezing Mbo’ers Pakken Aan, waar de landelijke ambassadeur van het mbo wordt gekozen. “Ik wil laten zien dat er echt heel veel mogelijk is als je aan het mbo hebt gestudeerd.”

In het kort:

  • Emma de Nooij is verkozen tot Mbo Uitblinker bij het ROC van Twente en vertegenwoordigt de regio binnenkort in de landelijke strijd voor mbo-talent.

Global Goal

global goal icon
Waarom doe je mee aan deze verkiezing?

“Ik had mezelf opgegeven omdat ik heel graag aan studenten en toekomstige studenten wil laten zien dat er echt heel veel mogelijk is in het mbo. Zelf heb ik na het halen van mijn BBL-diploma me ingeschreven voor de opleiding Mediaredactie aan het ROC van Twente, een opleiding op niveau 4 – hoger dan mijn vooropleiding. Ik wist dat dit eigenlijk niet kon, maar ik was brutaal. Ik zag deze opleiding en die is mij op het lijf geschreven en ik wilde dat gewoon proberen. Natuurlijk kreeg ik bericht dat het niet mogelijk was en vele gesprekken met het ROC en mijn ouders volgden. Op een gegeven moment besloten ze dat ik een jaar op niveau 2 mocht instappen. Na dat jaar maakte ik de overstap naar de Mediaredactie-opleiding op niveau 4 en nu zit ik mijn laatste jaar.”

 

Was je verrast toen je won?

“Ik had het niet verwacht. Ik had supersterke concurrentie. Beide mede-genomineerden staan net als ik ergens voor. Ik had het gevoel dat we gelijk op gingen. Toen ik won moest ik wel even slikken.”

En nu door naar de landelijke finale.

“Ja, heel tof! Maandag hoor ik wat me te wachten staat en of ik me nog ergens op mag voorbereiden. Mijn doel in de landelijk finale is naast winnen natuurlijk om van de ervaring te genieten, veel mensen te ontmoeten.”

 

Maar waar hoop je op?

“Dat ik win natuurlijk! Het lijkt me het gaafst om met de minister van Onderwijs te mogen praten en dan te laten weten dat ik het echt heel raar vind dat ze het steeds over laagopgeleid hebben als het over het mbo gaat. Laagopgeleid is geen term die bij het mbo hoort, we zijn praktijkopgeleid. We hebben net zoveel talent als mensen op het hbo of universitair geschoolden. Ik wil andere mbo’ers graag showen dat er soms wel eens obstakels op je weg komen, maar dat er altijd een weg te vinden is om jouw talent te laten zien.”

Je bent laatstejaars aan het ROC. Wat ga je daarna doen?

“Ik wil heel graag presentatrice worden. Zo kijk ik op naar mensen als Eva Jinek, maar ook naar Chantal Janzen en Tim Hofman. Voor meteen na mijn studie is dat wellicht nog te hoog gegrepen, maar ik werk er naartoe. Zo ga ik me waarschijnlijk inschrijven voor een associate degree in het hbo, maar ik heb me al wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zodat ik in te zetten ben als dagvoorzitter en presentatrice op freelancebasis.”

 

Over Mbo Uitblinker

Jaarlijks nomineert ROC van Twente drie studenten voor de Mbo Uitblinker verkiezing. Dit zijn studenten die tijdens hun opleiding bijzonder presteren. Woensdagmiddag 30 november vond de finale plaats in De Gieterij van ROC van Twente in Hengelo. Naast Emma waren ook student Mediavormgeving Jesse Wissink (17) uit Markelo en student Juridisch Administratieve Dienstverlening Jennyca Herik (18) uit Enschede genomineerd. Na wekenlang campagne voeren pitchten de genomineerden voor een vakjury waarom zij het mbo willen vertegenwoordigen. De jury koos Emma als winnaar “omdat ze lef toont en een enorme drive laat zien die je nodig hebt op een landelijk podium”.

Datum: 1 december 2022 |

Bron tekst: ROC van Twente |

Auteur: Wendy Kloezeman

Lees meer over #ROC van Twente