Campus Café 18 november


Voor deze herfsteditie van Campus Café op donderdag 18 november hebben we wederom gekozen voor online editie. Wat kun je tijdens deze online editie verwachten? Inbreng vanuit wereldspeler Thales op het gebied van digital technology en security. Zo is er een sessie over de samenwerking tussen mens en machine en over kansen van het verder digitaliseren en koppelen van Operations Technology op een manier die hackers buiten de deur houden. Maar ook een sessie over het inzetten van een portal waarin je favoriete games worden gebruikt om je netwerk te verbreden. 
 

Zien we je daar?

 

Benieuwd naar de sessies van de vorige edities? Lees dan de terugblikken:

Terugblik Campus Café 18 november | High Tech Systems Park

Na drie fysieke edities moesten we het Campus Café helaas weer verplaatsen naar de digitale wereld. Gelukkig is dat een wereld waar de sessies van de november-editie zich meer dan thuis voelen. Bezoekers kregen namelijk een digitaal inkijkje bij het High Tech Systems Park. Een terugblik.

COMMUNITYBUILDING DOOR ESPORTSLADDER
Esports is veel meer dan alleen online spelletjes spelen, weet Guido Bruinsma, assistant professor van de Universiteit Twente. “Esports is de formule 1 van kantoorwerk,” zegt hij. “In de Esports-wereld werkten ze namelijk altijd al op afstand en communiceerden ze feilloos online. Ook wordt er veel meer geanalyseerd. Wat is de beste houding om te focussen? Hoe kunnen we optimaal samenwerken? Op die vlakken lopen ze in de Esports-wereld erg vooruit. Als we kijken naar Esports, kunnen we dus lessen trekken uit verschillende disciplines: psychologie, sensoring, ergonomie, feedback systemen, en data science.” En ook netwerken kan makkelijker worden, met de hulp van de Esportsladder. “Het is een kruising tussen Linkedin en Esports. Je kunt het zien als een online competitie tussen verschillende bedrijven. Terwijl je aan het gamen bent, bouw je aan een community en vergroot je je netwerk.”

 

DE TOEKOMST VAN HUMAN MACHINE INTERFACE
Wouter Hoogstra van Thales deelde in deze sessie alles over de toekomst van Human Machine Interface. Wat zijn de mogelijkheden, en waar kunnen we naartoe? Aan de hand van stellingen nam Wouter de deelnemers mee in de wereld van HMI. En die stellingen werden steeds iets confronterender. Want een VR bril dragen is één ding, maar wat vinden we ervan als er fysieke metingen plaatsvinden om te kijken wat onze mentale gesteldheid is? En zijn implantaten acceptabel? “Voor de toekomst moeten we ons goed afvragen hoe invasief de technologie mag worden. Gaan we enkel akkoord met wearables, of vinden we het ook oké als er gescan wordt; of iets in het lichaam aangebracht wordt? We moeten rekening houden met verschillende aspecten, zoals safety, security, vertrouwen, privacy, en de complexiteit van de technologie.”

 

OT & IOT – A HACKER’S PARADISE
Deze editie werd afgesloten door Fokke Dijksma van Thales Cyberdefense Solutions. Want cybersecurity is tegenwoordig ‘hot topic’, maar vooral in de IT. Hoe zit dat eigenlijk bij OT & IoT? “We zijn niet ver weg van koelkasten die met ons praten. Er vinden ontzettend veel aanvallen plaats omdat de beveiliging op deze systemen net niet goed geregeld is. Zo zijn ze in fabrieken vooral bezig met een goed werkende lijn, maar niet zozeer met de veiligheid van die lijn. Daar liggen dus kansen voor hackers.” Wees daar dus bewust van, is het advies van Fokke. “Want als je niet weet dat je iets hebt wat je moet beschermen, kun je het ook niet beschermen.”

 

VOLGENDE EDITIE: FUTURE FORECAST OP 16 DECEMBER
Welke nieuwste technologieën gaan het in 2022 helemaal maken en wat betekent dat voor jou als bedrijf, student of professional? In deze Future Forecast edition van Campus Café vertellen we je in vogelvlucht wat 2022 ons aan doorbraken gaat brengen, welke uitdagingen er nog overwonnen moeten worden en wat je vandaag moet doen om in 2022 front row te zitten. In een tweetal opeenvolgende sessies vertellen vooraanstaande wetenschappers en innovatieve ondernemers over de ins en outs van onder meer Artificial Intelligence, Photonics en de toepassing daarvan op verschillende sectoren. Wil jij ook front row zitten volgend jaar? Dan is deze Future Forecast van Campus Café eentje die je niet wilt missen!