Hoe de jonge talenten van Solar Team Twente bijdragen aan een meer duurzame toekomst

Een volledig nieuwe auto bouwen in een jaar, die in een zo kort mogelijke tijd, meer dan 2,500 kilometer kan afleggen in Marroco en er kan alleen Solar energie worden gebruikt. Negentien studenten van Universiteit Twente en Saxion staan voor een enorme uitdaging. Maar waar doen zij het nou voor? 

In het kort

  • Negentien studenten van het Solar Team Twente bouwen aan de meest efficiënte zonneauto ter wereld.
  • De Bridgestone World Solar Challenge gaat dit jaar niet door, maar de studenten hebben een alternatief opgezet in Marokko.
  • Solar Team Twente racet het team 2500 kilometer door de Sahara met een nieuwe auto.

Global Goal

global goal icon

Sinds september 2020 richten negentien studenten zich op het bouwen van de meest efficiënte zonneauto ter wereld. De Bridgestone World Solar Challenge 2021, een studentencompetitie, stond gepland voor oktober 2021. Meer dan 40 teams uit meer dan 25 landen komen elke twee jaar in Australië bij elkaar om te strijden om het wereldkampioenschap voor zonneauto’s in een race van 3.000 kilometer. De teams bouwen de zonneauto’s aan de hand van reglementen die bij elke race weer veranderen. Dit doet de organisatie van de race om de studenten uit te dagen en nieuwe technieken te laten ontwikkelen voor hun zonneauto’s. Dit jaar werd de race in Australië afgelast, maar het Twentse studententeam wist een alternatief op te zetten in Marokko.

Nieuwe technologieën

Veel ontwikkelde technologieën vinden vaak hun weg naar de industrie. Een goed voorbeeld is de Motor Control Unit (MCU) van Solar Team Twente die samen is ontwikkeld met ingenieursbureau 3T uit Enschede. Dit elektrische hoogstandje stuurt de elektromotor van de zonneauto aan. De ingenieurs van 3T en de teamleden van Solar Team Twente werken al sinds 2017 aan de MCU en hopen het optimale ontwerp snel te kunnen implementeren in de zonneauto’s. De nieuwe MCU is al vaker getest in oudere auto’s van Solar Team Twente en presteerde buitengewoon goed. Jan Lenssen, teamlid van Solar Team Twente in 2017, initieerde de nieuwe MCU in 2016 en ondersteunt momenteel namens 3T het nieuwe team van Solar Team Twente bij de verdere ontwikkeling van de MCU.

RED Horizon: het nieuwe symbool voor een duurzamere toekomst?

Het team zit nu aan het einde van de productiefase van hun nieuwe zonneauto RED Horizon. In maart deelde het team de eerste tekeningen van de unieke, driewielige auto. Op 16 juli gaat het team RED Horizon presenteren.

 

De nieuwe auto krijgt de vorm van een scherpe pijl. Terwijl de mechanische onderdelen van de auto bepalen of je de race uitrijdt, bepalen de aerodynamische eigenschappen hoe efficiënt en snel je dat doet. “De luchtweerstand bepaalt hoeveel energie je nodig hebt om te rijden. De vorm van de auto heeft veel invloed op de luchtstroom rondom de auto en daarmee ook op de luchtweerstand. Hoe lager de luchtweerstand, hoe minder energie je nodig hebt en hoe sneller je kunt rijden,” legt aerodynamica ingenieur Caterina Solombrino uit. “De nieuwe auto heeft naar verwachting een luchtweerstand dat te vergelijken is met dat van een Grolsch bierflesje.”

Een nieuwe auto én een nieuwe race

De studenten staan door de coronapandemie voor een enorme uitdaging. Ze bouwen niet alleen een compleet nieuwe zonneauto, maar moesten ook opzoek naar een alternatieve race. In februari kreeg het team een enorme domper te voorduren door de afgelasting van de Bridgestone World Solar Challenge 2021. Geen Australië dus. Het team gaf niet op en had binnen 3 maanden al een alternatief klaarliggen: de Solar Challenge Morocco. Samen met ander solarteams initieerden de studenten uit Twente een nieuwe race in Marokko; een race door de Sahara met een lengte van ruim 2.500 kilometer.

 

De race in Marokko betekent een compleet nieuwe, ultieme test voor RED Horizon. De auto is in eerste instantie ontworpen voor een vlak Australisch landschap. In Marokko zijn de hoogteverschillen groter. Het team zal haar racestrategie en koers daarom flink moeten wijzigen. Judith Tel, strateeg en elektrotechnisch ingenieur van Solar Team Twente: “De nieuwe route en het onbekende landschap zijn voor het hele team een grote uitdaging. Het ontwerp van de elektromotor van RED Horizon moet herzien worden. Ook voor de strategie van de race beginnen we bij het begin en weten we nog niet wat ons precies te wachten staat. De evaluaties van de voorgaande races in Australië zijn nu wat minder waard. Solar Team Twente 2021 gaat pionieren in alle opzichten.”

Duurzame toekomst

Het team wil met de nieuwe auto RED Horizon en de vindingrijkheid van het team laten zien wat er mogelijk is met de kennis van nu en de juiste motivatie. De studenten willen anderen inspireren om actiever bij te dragen aan de energietransitie door middel van slimme technologie, zoals zonnepanelen. Hun boodschap richten ze naar oude én jonge generaties. Ze zijn ervan overtuigd dat de klimaatdoelen van de EU haalbaar zijn, maar dan moet er meer aandacht worden besteed aan duurzame ontwikkelingen. “Maak het onmogelijke, mogelijk,” aldus het team.

 

Wil je op de hoogte blijven van het avontuur van Solar Team Twente? Volg ze dan op LinkedIn, Instagram, Facebook en Twitter. Wil je zelf ook bijdragen? Check dan de crowdfunding: https://www.steunutwente.nl/project/solar-team-twente-2021.

Datum: 8 juni 2021 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Solar Team Twente

Lees meer over #energietechnologie